Wpis z mikrobloga

Jednak to był fałszywy alarm z tym poborem oleju. Zapomniałem, że po przebiegu 50 tys. zmieniłem częstotliwość sprawdzania oleju. Tak więc silnik pobiera 100 - 150 ml (zależnie od dynamiki jazdy) ale co 3200 km, a nie co 1600. Nie ma się czym przejmować.

P.S. A oto fotka przejrzystości oleju po przebiegu 6400 km. Ładnie czysty, a i tak mój jest ciemniejszy bo z dodatkiem molibdenu, który ściemnia olej. I tak wymienię po przebiegu 8000 km.
Post w temacie 'Skoda Fabia Kombi 1.0 MPI 60KM 2022 - interwały wymian osprzętu' https://forum-mechanika.pl/threads/skoda-fabia-kombi-1-0-mpi-60km-2022-interwa%C5%82y-wymian-osprz%C4%99tu.71459/post-646259

#olej #samochody #motoryzacja #warsztat #mechanikasamochodowa #fabia
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adamfabiarz: Mam jedno pytanie, bo bardzo mnie ciekawi ta kwestia. W jaki sposób można stwierdzić, że auto pobrało/spaliło/wyciekło 100 ml oleju?
  • Odpowiedz
@t-tk: miarka ma np poziom min max i pomiedzy tym poziomem jest 1litr i dzięki temu możesz ogarnąć sobie te pi razy drzwi 100ml
  • Odpowiedz
@Adamfabiarz:

Tak więc silnik pobiera 100 - 150 ml (zależnie od dynamiki jazdy) ale co 3200 km

Jak kiedyś spotkam na parkingu gościa w Fabii z bagnetem w jednej i suwmiarką w drugiej ręce będę wiedzieć że to Ty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Sssd: Jesteś pewien, że to równy litr na bagnecie? Kiedyś sprawdzałem i w dokumentacji technicznej nie jest to określone...
Chyba, że faktycznie sprawdzałeś dolewając olej i w ten sposób jesteś pewien.
Ja bym nie ufał takim pomiarom z bagnetu. Może warto zlać olej z silnika do jakiegoś pojemnika z podziałką w celu sprawdzenia ilości w układzie?
  • Odpowiedz
@t-tk zlewanie oleju to jeszcze bardziej nieprecyzyjny sposób bo nie spuścisz całego oleju.
Sprawdzanie stanu na bagnecie po całej nocy postoju, zawsze w tym samym miejscu jest dobrym sposobem.
Ja w audi a4 b6 2.0 miałem 0.5l od min do max, a że olej spierrrr to nawet nic nie liczyłem tylko dolewałem.
  • Odpowiedz
Każdy bagnet może mieć inne proporcje między min a max chodziło mi o sam logiczny punkt zaczepienia do tematu.
  • Odpowiedz
@Adamfabiarz: bardzo nieprecyzyjna metoda. Oczywiście zlewanie też jest obarczone błędem pomiarowym.
Ja rozbieram cały silnik przy wymianie oleju i wtedy wiem ile go jest, ale przy sprawdzeniu to już trochę za dużo zachodu
  • Odpowiedz