Wpis z mikrobloga

Pracuje na b2b ryczałt IT, jako że można rozliczać połowę VAT z wydatków na prywatny samochód to wziąłem fakturę za „komplet układu wydechowego”. Jak szybko będą mnie wzywać do US jak to rozliczę? ( ͜͡ʖ ͡€) #b2b #ryczalt #it #jdg #praca
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@demstair: Jeśli masz wątpliwości w kontekście tego, że wziąłeś cokolwiek i odpisałeś na ryczałcie połowę VATu, to ja tak robię od wielu lat i jeszcze nikt mnie nie wzywał (i pewnie nie wezwie, bo tak robi pewnie 95+% ryczałtowców). A jeśli masz wątpliwości, że to wydech, to też nikt Cię nie powinien wezwać, bo to jest zwykła część do auta i też już nie raz brałem coś do auta i
  • Odpowiedz
@demstair: Jak potrzebujesz źródła, to ustawa VAT ;-) Jest tak jak kolega wyżej mówi.
- Samochód możesz mieć albo do tylko celów JDG, wtedy odliczasz 100% VATu, ale masz więcej biurokracji i kontroli.
- Lub na cele służbowe i prywatne - wtedy odliczasz 50%. I to 50% jest właśnie dlatego, że z założenia używasz go też prywatnie, a więc nikt się nie może p-----------ć o wydatki.
  • Odpowiedz
@demstair To na ryczałcie w ogóle da się odliczać koszty? Ten sposób opodatkowania charakteryzuje się tym, iż opodatkowujesz przychód, a więc koszty nie mają żadnego znaczenia. W IT jest inaczej?
EDIT: dopiero teraz skapowalem się, że pytasz o sam VAT, a nie dochodowy, wszystko już dla mnie jasne.
  • Odpowiedz
@demstair: spoko, nikt nie będzie pytał. Na początku oświadczenie pod rygorem karnym. Więc gdy jesteś czysty to śpisz spokojnie.
Ale nikt nie będzie pytał - choć należy ci przekazać, że jest taka możliwość.
  • Odpowiedz
udowodnic ze rura od tlumika mi zardzewiala i pekla na pol?

@demstair: awaria mogła być jakakolwiek, mogłeś najechać na kamień i rozwalić jadąc do klienta. Nikt nie będzie pytał o to, czemu rurę wymieniałeś.
Mogłoby być inaczej gdybyś miał jakiś wydatek typu montaż spoileraw samochodzie, bo tu już trochę dyskusyjne jest poniesienie tego kosztu, żeby zachować lub uzyskać przychody
  • Odpowiedz