Wpis z mikrobloga

Jest teraz sens robić upgrade PC (procek, RAM, płyta + chłodzenie wodne), czy lepiej poczekać pół roku na Zen 5?
Chciałem wymienić sprzęt na AMD 7 7800X3D + jakaś lepsza płyta z kilkoma miejscami na nvme i socketem 5, ale i tak wszystko na ten moment to Zen 4. Zastanawiam się, czy ogólnie warto poczekać.
Kiedy generalnie jest najlepszy cenowo-jakościowo czas na wymianę sprzętu?
#gry #pcmasterrace
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy lepiej poczekać pół roku na Zen 5?

@allocer: Czekać można cały czas, bo co trochę wychodzi nowy sprzęt. Kwestia tego czy twój komp już jest za słaby i potrzebujesz wymienić. Jeśli tak - wymiana, jeśli nie to nie. Po prostu ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
iedy generalnie jest najlepszy cenowo-jakościowo czas na wymianę sprzętu?

@allocer: czerwiec-lipiec.

czy lepiej poczekać pół roku na Zen
  • Odpowiedz
@allocer: Wiesz, ja zrobiłem upgrade procka przed premierą AM5, wziąłem LGA1700, i tak jak mam z tą platformą problemy tak nie żałuję bo skok z Haswella na Alder Lake'a był przezajebisty. Gdy masz sprzęt sprzed dekady, to obecnie każdy czas jest dobry na upgrade.
  • Odpowiedz
ale te nowe procki (pod Zen 5)

@allocer: nowa architektura ZEN5 to generacyjne rozwinięcie Zen 4, będzie dostępne pod tą samą podstawkę - LGA 1718, zwanym socket AM5 i będzie można je zainstalować na tych samych płytach po aktualizacji biosu.

Czyli w skrócie: tak.

A nawet Zen 6 oraz prawdopodobnie parę innych architektur będzie jeszcze dostępnych na AM5 z biegiem lat.
  • Odpowiedz
@allocer: ja bym poczekał... aktualne generacje CPU/GPU mają już ponad rok za sobą, a ceny spadły niewiele względem premiery.
Ewentualnie możesz wziąć jakąś fajną płytę, RAM i chłodzenie + słabego, taniego procka (7600) żeby tylko przeczekać do premiery ZEN5.
  • Odpowiedz
@allocer: ano ja też, i mi jakoś 7600 nie wygląda tak atrakcyjnie abym całą platformę wymieniał, szczególnie że płyty nie są tak tanie jak am4
  • Odpowiedz