Aktywne Wpisy
b_oski +37
mirko_anonim +30
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mediana wynagrodzeń w Polsce w marcu wyniosła 6549,22 zł brutto. Na umowie o pracę daje to 4794 zł netto. Średnia to 8604,72 zł brutto, czyli niecałe 6200 „na rękę”. oraz Jeśli chłop nie ma dziewczyny lekarki (albo sam nie jest lekarzem) to it's over.
Mam wspaniała partnerkę która jest lekarzem anestezjologiem w prywatnej klinice estetyczno-plastycznej plus dorabia sobie w przychodni. Jej rodzice to lekarze juz po 70 z Warszawy. Jesteśmy ze soba od paru lat i znam juz dobrze i jej znajomych i znajomych rodziny.
Im bardziej patrze na ten ich świat dworków, mieszkań, tym bardziej potwierdza to moje przekonanie ze pociąg juz odjechał. Jak ktoś sie nie wstrzelił z 10-20 lat temu, nie zainwestował dobrze pieniędzy i nie kupił mieszkania to teraz sa tylko 3 normalne ścieżki ktore umozliwiaja miec przyjemne życie.
Mediana wynagrodzeń w Polsce w marcu wyniosła 6549,22 zł brutto. Na umowie o pracę daje to 4794 zł netto. Średnia to 8604,72 zł brutto, czyli niecałe 6200 „na rękę”. oraz Jeśli chłop nie ma dziewczyny lekarki (albo sam nie jest lekarzem) to it's over.
Mam wspaniała partnerkę która jest lekarzem anestezjologiem w prywatnej klinice estetyczno-plastycznej plus dorabia sobie w przychodni. Jej rodzice to lekarze juz po 70 z Warszawy. Jesteśmy ze soba od paru lat i znam juz dobrze i jej znajomych i znajomych rodziny.
Im bardziej patrze na ten ich świat dworków, mieszkań, tym bardziej potwierdza to moje przekonanie ze pociąg juz odjechał. Jak ktoś sie nie wstrzelił z 10-20 lat temu, nie zainwestował dobrze pieniędzy i nie kupił mieszkania to teraz sa tylko 3 normalne ścieżki ktore umozliwiaja miec przyjemne życie.
z 50K ludzi pewnie 45K NIGDY NIE ZOSTANIE PROGRAMISTAMI a 4000 to może liczyć co najwyżej na helpdesk
ci ludzie więżąc w obietnice sprzedawców marzeń (twórców bootcampów) niczym ZADYMIARZ_PL przysłowiowo "w-----i się na górce" poświęcili od 2-6 lat, często w międzyczasie pracując na jakiejś taśmie po 12h na dobę ucząc się nowych technologii tylko po to żeby liczyć na 2800 brutto na umowie stażowej. Albo ukraińcy którzy przeliczając 15k PLN na hrywny zostali zaślepieni wizją wykupienia całej ukrainy
Serio uwierzyli że magister logistyki 5000 brutto przeskoczy w ciągu 5 lat na Senior Frontend Developera i będzie ruszał modalem za 30k miesięcznie. Niekiedy zdają sobie z tego sprawę ale zaszli w tym za daleko np. wydali kilkadziesiąt tysięcy (rekordzista wydał chyba 18k na 3 bootcampy XD) na rózne kursy i bootcampy przez co ciężko im po prostu odpuścić. Będą pisać swoje gównoprojekty do póki nie dostaną pracy (czyli nigdy). Perpetum mobile - im więcej włożonego czasu tym większa presja na znalezienie pracy
W sumie jak o tym pomyślałem to głupio mi że się z nich naśmiewałem, państwo powinno zapewnić tym ludziom pomoc. Jak to jest że narkomani mogą liczyć na pomoc a kompulsywni-bootcampowicze są pozostawieni sami sobie? Powinno się organizować jakieś odwyki gdzie dostaliby wsparcie a z ich komputerów odinstalowano vs code. Trzeba ich uświadomić że gdy coś nam cały czas nie wychodzi to nie robimy tego do skutku tylko szukamy innych, może nawet lepszych dróg
#programowanie #naukaprogramowania #programista15k #pracait
Te 45K ludzi i tak ma w p-----e programowanie, a ty chyba masz za dużo czasu, że robisz elaboraty
@iluvmypickle: Ja z kolei odczuwam lekkie zażenowanie po przeczytaniu pierwszego paragrafu.
niemniej jednak nie sądzę żeby nawet 10% dołączyło do tej grupy dla zostania helpdeskiem
Poswiecili od 2 do 6 lat
Sa ludzie, ktorzy poswiecajac dwa lata na nauke czegos nie byli w stanie znalezc entry level job w najlepszych do tego czasach?