Wpis z mikrobloga

#astma
Astma rozpoznana jeszcze jak byłem dzieckiem potem ucichła a teraz zaostrzenie. Ostatnio miałem problem wejść na piętro bez odpoczynku na górze ( ͡° ʖ̯ ͡°) Już po pierwszej wizycie narazie leki doraźne zobaczymy wyniki krwi spirometrii i jak na nie zareaguje.
Czy jest jakieś kompendium wiedzy o tej chorobie? Tak żeby w miarę przystępnie przeczytać czego unikać z czym się wiąże i na co uważać.
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MojHonorToWiernosc: Chyba są różne rodzaje (na różnym podłożu - np. alergicznym, ale nie tylko - u mnie i znajomego ujawniły się w wyniku styku z chemią, zimnem etc.) - stąd nie każda rada/informacja może dotyczyć ciebie. Jak znajdziesz coś dobrego, to wrzuć na tag :)
  • Odpowiedz
@MojHonorToWiernosc jak napisał mirek wyżej, musisz się dowiedzieć jakie jest podłoże Twojej astmy, ale najlepiej jak sam będziesz się obserwował. Ja jako nastolatek miałem zdiagnozowane uczulenie wziewne na roztocza kurzu domowego, więc najgorszy był okres grzewczy - jesień/zima, ale z latami się to zmieniło. Teraz to najczęściej latem zdycham, zwłaszcza jak jest taki parnik, że nie ma czym oddychać... to ja nie mam podwójnie. Za to zimą jest zajebiście, grzanie ani
  • Odpowiedz
@bialy100k @radziuxd
Zaostrzenie astmy przyszło wraz z infekcją na którą dostałem 4 różne antybiotyki i dopiero ostatni pomógł ( ͡° ʖ̯ ͡°) Został ostry świst w płucach i kaszel a po lekach jak ręka odjął noo dopóki leki działają ( ͡º ͜ʖ͡º) Będę więcej pytał przy następnej wizycie bo przy tej usłyszałam wszystko na temat leków kiedy i jak mogę stosować.
  • Odpowiedz
@MojHonorToWiernosc aaa właśnie mi przypomniałeś jak to było u mnie, byłem dzieckiem dlatego pamiętam jak przez mgłę xD. Roztocza roztoczami, ale to była alergia, brałem te śmieszne dyski, jakieś Pulmicorty i wszystko było wporzo do momentu jak zachorowałem na krztusiec/koklusz, wyleczyłem się z tego, a kaszel i świst został. To wtedy wjechała astma na pełnej i tak do dziś. Teraz to się skleja z wersją, że mi roztocza nic nie robią
  • Odpowiedz