Wpis z mikrobloga

@Nick_Login: bo jak nie masz wystrojonego auta pod wyższą liczbę oktanową, to nie zrobi to różnicy poza ceną.

Sam mam 400 konne 335i wystrojone na 100 oktanowe paliwo i wtedy są różnice w tym co wlejesz, a przy upalaniu ze względu na spalanie stukowe nawet należy wlewać takie paliwo na jakie mamy mapę. Co do etanolu, przynajmniej u siebie największą teoretyczną moc miałbym na E85 - oczywiście przy odpowiednim sofcie
  • Odpowiedz
  • 1
@Atreyu: Ale to ty się odpaliłeś z tą mocą. Mnie wystarczy lepsza kultura pracy na lepszej jakości paliwie, choćby to było 95. Na co dzień tankuję Ultimate 98, ale przeczytałem, że Shell jest importowany i chciałem sam się przekonać na swoim samochodzie, a nie z cudzego p---------a w necie.
  • Odpowiedz
Mnie wystarczy lepsza kultura pracy na lepszej jakości paliwie

@Nick_Login: ale nie będziesz miał lepszej kultury pracy. Seryjny silnik będzie pracował tak samo na 98 jak i 100 oktanach. Nie będzie ani ciszej, ani równiej. No, cieszę się że sam się przekonasz. Wtedy będziesz mógł doradzać innym z doświadczenia jak ja ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pjona
  • Odpowiedz
@Atreyu: nieprawda. Kultury lepszej się nie zauważy, mocy pewnie nie przybędzie, ale silnik będzie lepiej pracować i to jest mierzalne. Pytanie czy ta lepsza praca sie na coś przekłada, trudno powiedzieć, bo inne czynniki mają wiekszy wpływ.
  • Odpowiedz
@Adifeek: w jednym zdaniu napisałeś że lepiej pracował nie będzie i że będzie, to nawet nie zasługuje na poważną odpowiedź czym dokładnie jest praca silnika xD
  • Odpowiedz
@Adifeek: ale pozwolisz sobie sam ich nie wymienić? Co masz lepsze konkretnie u siebie? AFR, kąt zapłonu, kompresję w cylindrze? No wygoogluj szybko XD
  • Odpowiedz
@Atreyu: Dalej nie kumasz xD Przecież LICZBA OKTANOWA określana jest na podstawie LICZBY STUKÓW w specjalnym silniku. Rozumiem, że to wg Ciebie nie jest parametr pracy silnika? XD Oczywiście, wpływ ten jest różny w zależności od silnika, ale nadal z definicji liczba oktanowa podaje jak paliwo wpływa na pracę silnika. To jest jak najbardziej mierzalne, ale jak widać sam na to nie wpadłeś, bo dla ciebie liczy się tylko moc.
  • Odpowiedz
@Adifeek: nie ma na seryjnej mapie w seryjnym silniku różnicy w spalaniu stukowym, ani mocy między zwykłym 98 a 100 oktanowym paliwem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

https://wykop.pl/wpis/75261277/pojechalem-na-shell-zatankowac-po-raz-pierwszy-v-p#264840677
@Atreyu 0
@Nick_Login: bo jak nie masz wystrojonego auta pod wyższą liczbę oktanową, to nie zrobi to różnicy poza ceną.

Sam mam 400 konne 335i wystrojone na 100 oktanowe paliwo i wtedy są różnice w tym co wlejesz, a przy upalaniu ze względu na spalanie stukowe nawet należy
  • Odpowiedz
@Atreyu: I oczywiście jakiś silnik i paliwo, o którym nie dyskutowaliśmy i do którego silnik nie ejst przystosowany jest tutaj argumentem. A zwiększ stopień sprężania i będzie różnica¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz