#nieruchomosci lrzepraszam za byc moze glupie pytanie, ale czy to prawda, że nie warto inwestować w nieruchomości w dużych miastach na Śląsku, bo jest ryzyko tąpniecia? Myślałem o mieszkaniu inwestycyjnym w Tychach, Gliwicach, ale sporą część Bytomia już się zapadła i problem może dotyczyć też innych miast na Śląsku. #slask
@botereq: Co jakiś czas tunele po kopalniach się zapadają i robią się leje. Ale nie sprawdzałem czy jest jakaś mapa starych tuneli¯\(ツ)/¯ Wiem że chyba w Trzebini jak się zapadły ogródki działkowe i cmentarz, to postanowili zasypać cały tunel
@melonnyk: Nawiązując do poprzednich komentarzy zapadliska w Trzebini są efektem bardzo płytkiej eksploatacji węgla oraz drążenia wyrobisk w łupkach. Na Śląsku te zjawiska nie występują ponieważ węgiel jest eksploatowany głęboko, a skałą współwystępująca jest wytrzymały na naprężenia piaskowiec.
Co do sytuacji na Śląsku Bytom jest dość wyjątkowy pod tym względem. Pod centrum tego miasta stosowana wydobycie rabunkowe - czyli po wydobyciu węgla usuwano obudowę i wyrobisko się zapadało. W centrum
pies to najlepszy przyjaciel czlowieka i beka z przegrywow z wykopu co uskuteczniaja jakis hejt na psy XD wam to sie od tego przegrywu w glowach pie*rzy ostro #psiarze #psy
Co do sytuacji na Śląsku Bytom jest dość wyjątkowy pod tym względem. Pod centrum tego miasta stosowana wydobycie rabunkowe - czyli po wydobyciu węgla usuwano obudowę i wyrobisko się zapadało. W centrum