Wpis z mikrobloga

czy jak chce kupić ETF w ramach IKE Bossa vs bez IKE, np Interactive Brokers
to różnica jest tylko wtedy, jeśli doczekam do 60 urodzin? i wtedy oszczędzę na podatku belki?

czyli jeśli zamierzam wypłacić te środki przed 60 rokiem życia, a zamierzam, to nie ma różnicy z czego skorzystam?

@wykop-gpt

#etf #inwestowanie #oszczedzanie #gielda
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@powodzenia: jak etf akumulacyjny to bez różnicy. Jak dywidendowy to na ike nie płacisz podatku do czasu wypłaty z ike (dobre reinwestowanie) a normalnie płacisz od razu.
  • Odpowiedz
  • 1
@Xianth2: akumulacyjny to taki, gdzie dywidenda jest natychmiast reinwestowana bez wypłacania do inwestora
a dywidendowy to taki, w którym dywidenda jest wypłacana do inwestora i w związku z tym jest obciążana podatkiem belki, jeśli nie ma się IKE - dobrze rozumiem?

tak czy inaczej, akumulacyjny jest lepszy, bo kasa od razu pracuje dalej, zamiast wracać do mnie, true?
  • Odpowiedz
@powodzenia: to zależy. W acc jest reinwestowanie w to samo, w div możesz stwierdzić że w coś innego. No i przy div przy reinwestowaniu zapłacisz koszty transakcyjne.
Ja tam wolę acc
  • Odpowiedz
@powodzenia: @Xianth2
Nie do końca beż różnicy. W ramach ike możesz reinwestować pełna kwotę bez podatku i dopiero przy wypłacie zapłacisz belkę. Przy kiku latach to może być spora różnica.
Podobnie jak coi i edo. W edo podatek masz na końcu po 10 latach. W coi co roku odciagsnt jest podatek i wtedy reinwestowsny.
  • Odpowiedz
@powodzenia: formie przechowywania akcji czy coś jeszcze?

Tak, istnieje kilka różnic między zakupem ETF w ramach IKE w Bossa a bez IKE na platformie Interactive Brokers.

1. Forma przechowywania akcji: W przypadku zakupu ETF w IKE Bossa, akcje są przechowywane na Twoim rachunku IKE w Banku Ochrony Środowiska. Natomiast zakupione akcje ETF na platformie Interactive Brokers będą przechowywane na Twoim rachunku u brokera Interactive
  • Odpowiedz
a dywidendowy to taki, w którym dywidenda jest wypłacana do inwestora i w związku z tym jest obciążana podatkiem belki, jeśli nie ma się IKE - dobrze rozumiem?

@powodzenia: Tak w dywidendowym są co jakiś czas wypłacane dywidendy - i to nie do końca ma związek z datą otrzymania dywidend przez prowadzącego ETF.

Na Twitterze AtlasETF się rozpisywał o czymś ważniejszym. Prawo podatkowe bywa skrajnie nieprzyjazne. To znaczy, że w Europie
  • Odpowiedz
  • 0
@Okcydent: ogólnie nie chcę uskuteczniać żadnego aktywnego trejdowania, tylko co miesiąc za niewielkie kwoty kupować np SP500 lub MSCI world i niemalże zapominać o tych środkach, aż w pewnym momencie (może za 3 lata, może za 5, a może za 15, ale prawie na pewno przed 60 rż) będę chciał je wypłacić

i jak rozumiem, nie ma wtedy znaczenia czy mam IKE Bossa czy Interactive Brokers, jeśli mam ETF akumulacyjny
  • Odpowiedz
@powodzenia: Nie chcę reklamować - wybór brokera jest po Twojej stronie. W taki ujęciu dokupowanym to bym się nie silił na IKE. Wybrać jakiegoś w miarę dobrego brokera. No i sprawdzić: prowizje za transakcje i prowizje za przewalutowanie. Może jeszcze jakieś opłaty za prowadzenie konta. Tyle.

Ja mam IKE+IKZE (BOŚ) oraz XTB. Tylko, że na obu mam instrumenty z polskiej giełdy (akcje i 1 ETF). Plusy IKE to brak belki.
  • Odpowiedz
@powodzenia: jeśli wiesz, że nie dotrwasz do 60 roku życia to IKE odpuść. Co prawda możesz reinwestować dywidendy brutto, ale w IKE nie ma darmowych kont, więc taki XTB wygrywa brakiem prowizji za zakup i sprzedaż.
  • Odpowiedz
@mazi87: ale jak nie doczekasz do 60 to belkę i tak płacisz, więc zamiast samego podatku belki płacisz prowizję przy zakupie i sprzedaży i belkę. A jak to ETF to jeszcze przewalutowanie płatne (w XTB możesz wpłacić dolary)
  • Odpowiedz
@OsSikorskiego no tak ale w zależności jak długo będziesz w IKE te 19% będzie dalej pracować zamiast lecieć prosto do fiskusa. Nawet w perspektywie 10 lat to się bardziej opłaca. Procent składany.
  • Odpowiedz