Wpis z mikrobloga

https://www.youtube.com/watch?v=1wU5bjSSPCs
piekny strumien swiadomosci mieszkanca najniebezpieczniejszego miasta w polsce czyli poznania (mireczkow z tagu odsyłam no nowej inby na wykopie #posnania)
dowiadujemy sie, ze w liceum polonista kazał dzieciom odrabiac duzo zadan domowych wiec pietrek ma przez to awersje do polskosci xdd
ponadto pietras podzielił sie z nami wazna informacja ze swiata celebrytow, otóz niejaki krzysztof bosak obserwuje na twitterze napierałe, pietrek sie oczywiscie z tego cieszy jak twierdzi"bosak prawidłowo się domyśla gdzie sie znajduje myśląca głowa liberalna w tym kraju CZYLI U MNIE" xd
pietrek kwituje to tak: on jako straznik konserwatolstwa musi sie orientowac gdzie sa liberalni mysliciele wiec pietrka obserwuje
no piekny to byl lajt
#napierala
  • 24
@kfiatek_na_parapecie: obserwuje go dla jaj, rzecz jasna, co nie zmienia faktu, że gdyby tylko Kśek Bosak nawet mimowolnie publicznie przyznał się do tego, że kojarzy prałata z internetów, to ten najpewniej by się spuścił w gacie z podekscytowania, że ktoś z mainstreamu cokolwiek o nim wspomniał. Szybko też zapomniałby, że Kśek jest z ugrupowaniem, którym pogardza, nie wspominając już o tym, że dopisałby sobie o tego całą opowieść o tym, że
ponadto napierala popiera usuniecie z listy lektur malego ksiecia()

@kfiatek_na_parapecie: teraz wysłuchałam o co mu chodzi. sam temat lektur szkolnych mnie już nie dotyvzy i zupełnie nie grzeje, ale zgadzam się x napierałką.to nie jest książka na umysł dzieciaka z podstawówki, mimo że przedstawiana jako dla dzieci. Bo co dzieci z niej zrozumieją? tyle co julki zachwycające się mistrzem i małgorzatą, bo kot behemot. Imo trudna do
@WarwaraBasia: Czy ja wiem? Mnie się w sumie podobała. Zapamiętałem, że jak coś oswoję to jestem za to odpowiedzialny do końca życia, a nie porzucam jak Pietras Wolskiego czy Komunistę Michała, bo się nagle zacząłem z nimi nie zgadzać. Z tego co widzę, to się czyta w wieku VII-VIII klasie. To są dzieciaki po 15 lat? No bez przesady, wtedy to bez zrozumienia się czytało w tajemnicy Crowley'a Baśka. xD
@Goatlord nie zamierzam się spierać kto co rozumiał i mało mnie obchodzi Czy ty rozumiałeś czy nie. Temat lektur mnie w ogóle nie grzeje. IMO zgadzam się z doktorkiem że to nie jest książka łatwa do zrozumienia
@WarwaraBasia Mnie też specjalnie nie grzeje. Pańszczyznę odrobiłem lata temu. Po prostu, nie róbmy z 15latków debili, którzy nie są w stanie, przy zajęciach na których omawiają lekturę, zrozumieć króciutkiej bajki o przemijaniu z kilkoma niezłymi aforyzmami.

Jeśli dzieciak nie przeczyta w tym wieku lektur, to nigdy już ich nie przeczyta.
Jeśli dzieciak nie przeczyta w tym wieku lektur, to nigdy już ich nie przeczyta.
@Goatlord No właśnie nie rozumiesz o czym jest mowa. Ja nie wypowiadam się za lub inprzeciw małemu księciu w zestawie lektur. Nie Niech on sobie tam nawet będzie. Ja się zgadzam z napierałą co do tego że ta książka nie jest prosta ty masz inne zdanie i tyle no.
@WarwaraBasia: no to tym bardziej powinnas to rozumiec, wiesz chyba jak wygladaja ksiazki do nauk technicznych? encyklopedie zapisane wzorkami, ktorych nie zrozumiesz bez nauczyciela, i ma to jeden olbrzymii pozytyw, zaden buc na youtubku nie bedzie ci godzinami probowal pokretnie tlumaczyc swojego punktu widzenia jako tego jedynego prawidlowego, bo w naukach technicznych albo sie cos zgadza i wszystkim wychodzi taki sam wynik, albo zrobilas blad, nie ma zadnych autyrtetow dziadkow z
@grypa-grypowska właśnie nie rozumiem bo Porównujesz książkę jak ktoś wyżej napisał dla 15-latków z literaturą techniczną akademicką to samo z siebie jest oczywiste że to drugie będzie trudniejsze do zrozumienia. Natomiast zrozumienie sensu i myśli danego utworu potrafi sprawiać problemy zwłaszcza nastolatkom ale nie tylko nie wiem co w tym jest dziwnego. A że zawsze możesz podeprzeć się opracowaniem to prawda
@grypa-grypowska poza tym wydaje mi się że na niektórych studiach humanistycznych analizuje się różne utwory z literatury w sposób bardziej głęboki jednak niż w podstawówce czy liceum i nie ma sensu spierać się Co jest bardziej skomplikowane głęboko analiza danego utworu czy książki do matematyki ze studiów jedno i drugie może sprawić problemy w zależności od inteligencji czy zdolności danego człowieka
@WarwaraBasia: chodzi mi o to, ze ksiazki akademickie z nauk humanistycznych mozesz czytac jako 15 latek na kiblu w ramach relaksu i nie potrzebujesz do tego nauczyciela, z matematyka czy fizyka sie tak nie da, interperetacja wierszy, ksiazek, utworow filozoficznych to nie jest jakas nauka rakietowa, dlatego mozna tego uczyc juz 14-15 latkow, tylko tekst musi miec odpowiednie adnotacje jak w starym czy nowym testamencie, nie potrzebujesz do tego nawet nauczyciela
@grypa-grypowska no racja ale to nie przeczy temu że ten 15latek mOe nie zrozumieć sensu danego utwory i wielu nie zrozumie.
Interpretacja taka jaka masz w podstawówce czy liceum jest bardzo pobiezna a i tak nauczyciel musi tłumaczyć vo autor miał na myśli. Na studiach humanistycznych nw jakąś polonistyka myślę E jest to jednak bardziej złożone. Nie widzę sensu w udowadnianiu że książki akademickie do nauk technicznych są trudniejsze, dla mnie to