Wpis z mikrobloga

Nie spodziewałem się tak ciepłego przyjęcia mojego poprzedniego posta o 4 rocznicy w pracy.

Z ostatniej wizyty w Monachium przytargałem kilka suwenirów — przypinki JetBrains, Kotlin i IntelliJ IDEA.

Zróbmy #rozdajo

- jeden secik (trzy piny) wśród komentujących
- jeden secik wśród plusujących

Napiszcie czy i dlaczego korzystacie (albo nie, bo to nie przymus) z narzędzi od JetBrains.
Może czegoś im brakuje czego potrzebujecie? Postaram się odnieść do Waszych odpowiedzi!

Losowanie we wtorek o 21
Zielonki mają zielone światło (konta utworzone przed datą posta).

#programowanie #kotlin #jetbrains #intellij
chrzano - Nie spodziewałem się tak ciepłego przyjęcia mojego poprzedniego posta o 4 r...

źródło: IMG_9431

Pobierz
  • 197
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Próbowałem na początku pracować z Eclipse, ale to była tragedia. Jeżeli chodzi o Springa to nie ma żadnej alternatywy dla Intellij. Zresztą cały interfejs/konfiguracja pluginow its są bardzo przejrzyste i proste, więc i tak bym nie szukał dalej
  • Odpowiedz
Napiszcie czy i dlaczego korzystacie (albo nie, bo to nie przymus) z narzędzi od JetBrains.

Może czegoś im brakuje czego potrzebujecie? Postaram się odnieść do Waszych odpowiedzi!

@chrzano: IntelliJ głównie, do pracy. Z Goglanda korzystałem w bardzo wczesnej wersji, sporo pycharma i Cliona. Prawie cały komplet IDE.

Żeby mi coś brakowało, to nie, ale irytujące są problemy z fullscreenem w IntelliJ na osx. Potrafi się przyciąć panel górny i wtedy nic nie zrobisz,
  • Odpowiedz
@chrzano: W trakcie praktyk zawodowych dowiedziałem się o Intellj idea, a jako, iż byłem studentem to dostało się za darmo cały stack produktów JetBrains. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak potrzebowałem jakiegoś featura w Intellj to zazwyczaj się okazywało, że już istnieje a to mnie zatrzymywało na dłużej.
  • Odpowiedz
W robo korzystali i opłacali licke na PHPStorma i tak już zostało, praca zmieniona, a ja przesiadłem się na Webstorma ;)
  • Odpowiedz
  • 1
@wunderbaritem: Subskrypcja zarówno biznesowa jak i indywidualna pozwala na użycie tzw. "General commercial" — czyli możesz zarabiać korzystając z tej licencji. Twój przypadek akurat uzasadnia użycie indywidualnej licencji. Gorzej jeśli pracodawca nakłaniałby wszystkich do pracy na indywidualnej bądź studenckiej licencji.

Personal Toolbox Subscriptions cannot be purchased by companies in any way or form, nor can a company reimburse an individual for a subscription he/she purchased. However, an individual may use
  • Odpowiedz
@chrzano: Korzystam z IntelliJ IDE bo było lepsze od eclipse, dodatkowo przy androidzie to wiadomo android studio, kotlin - jest przyjemniejszy przy pisaniu (scope functions, by lazy, korutyny, null safety itp. dużo wymieniać). Z wad to brak weryfikacji wyjątków(?) w fazie kompilacji. Coś za coś...
  • Odpowiedz
@chrzano: Mają super opcje dla studentow, czyli pakiet professional za darmo. Wszystko co potrzebujesz masz w jednym miejscu, jest łatwy w obsłudze i dość intuicyjny. Przypinka się przyda dla dziewczyny która jest fanboyem intelji i namawiała mnie na niego kiedy używałem VSC ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz