Aktywne Wpisy
Nie mieści mi się w głowie, że nikt nie widzi jakie to jest obrzydliwe, że te wszystkie stare, zapijaczone wieprze i tępe, leniwe lochy z wiejskiej i inne knury mają po 10 mieszkań i robią wszystko, żeby swoją obrzydliwą, chciwą, starą, zapijaczoną doopę jeszcze bardziej rozpasać, a wszystko za cenę upadku tego kraju. Doszli do wniosku, że na młodych można już totalnie i ostatecznie położyć lagę.
Jak można nie mieć wstydu, żeby być takim obleśnym, tchórzliwym knurem?
Młodzi z----------ą przez zasmogowane miasto z januszexów i dziadowskich korpo, przebodźcowani, wypompowani do biedry po zakupy, wracają w------i do jakiegoś mikrokurnika i wstają rano, żeby tyrać tylko na ratkę na jakiś gówniany, przewartościowany kloc z betonu.
No,
Jak można nie mieć wstydu, żeby być takim obleśnym, tchórzliwym knurem?
Młodzi z----------ą przez zasmogowane miasto z januszexów i dziadowskich korpo, przebodźcowani, wypompowani do biedry po zakupy, wracają w------i do jakiegoś mikrokurnika i wstają rano, żeby tyrać tylko na ratkę na jakiś gówniany, przewartościowany kloc z betonu.
No,
lysowsky +2
Tag marudzi, że Bois Imperial Ex to skok na kasę. Avik Absolu też nie podbił serc, nawet najbardziej wytrwałych klientów marki, dających się ... przepraszam. Bez mydła. Kukurydzian nie zawodzi i z całą pewnością jego BR540 Ex jest ogromnym hitem. Prawda? Nie. Jak to nie?
Skoro tak duże marki przepadają, tworząc flankery, to w takim razie biorę 200 zł z konta każdej drużyny i słucham Mirków. A pytanie konkursowe brzmi - która
Skoro tak duże marki przepadają, tworząc flankery, to w takim razie biorę 200 zł z konta każdej drużyny i słucham Mirków. A pytanie konkursowe brzmi - która
A duże straty były w wyniku ostrzału artylerii czy b---------ń. Do tego straty na morzu gdzie czasami kilkaset lub więcej osób szło na dno że statkiem.
#historia #wojsko
Dorzućmy trochę danych do tego co napisał Rasteris. W WW2 rannych zostało 35mln żołnierzy. A część z 110mln nigdy nie wzięła udziału w walce lub praktycznie nie była narażona na kontakt z wrogiem. Dodatkowo duża część z oddziałów jest słabo narażona na ogień bezpośredni: artyleria, logistyka, cała marynarka, większość lotnictwa. I jednocześnie
@Pan_Kielonek Czy jest na to potwierdzenie, szczególnie na te podwójnie załadowane karabiny? Słyszałem o tym wielokrotnie, ale
Znalazłem taki wątek, pisany chyba przez pasjonatów tematu: https://civilwartalk.com/threads/loaded-muskets-picked-up-after-the-battle-of-gettysburg.121524/
Po pobieżnym przeczytaniu wnioskuje z niego, że:
1. Nie ma silnego potwierdzenia na te karabiny. Ta liczba była używana jako argument za wprowadzeniem broni odtylcowej (bo żołnierze się wówczas nie pomylą). Jako że była przytaczana w roli argumentu - już budzi moje wątpliwości. Poza tym nie wiadomo skąd się wzięła. W oficjalnych raportach jej nie ma.
2. Żołnierze faktycznie się mylili.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/S.L.A._Marshall
Co nie znaczy że wszystko co ci dwaj panowie napisali było nieprawdą, bo np stwierdzenie że człowiek nie jest z natury mordercą jest prawdziwe.
Nawet na kanale Grześka Boberka był filmik na ten temat.
@Pan_Kielonek: do tego szkolenie polega na tworzeniu odruchów żeby żołnierz strzelał zanim w ogóle o tym świadomie pomyśli
I sporą grupę strat militarnych stanowią zaginieni w akcji. Słynna bitwa pod Lenino, 25% strat dywizji kościuszkowskiej stanowili własnie zaginieni. To były osoby, które przeważnie uciekły.
@Pan_Kielonek: nie wiem skąd tą statystykę wyciągnąłeś. Oczywiste jest że większość żołnierzy strzela nad głowami przeciwnika, bo strzelają z ogromnych odległości jako cover fire w stronę celi których nie widzą. Ale nie wierzę w to że zielone berety albo specnaz gdy zobaczą przeciwnika to będą celowo strzelać nad jego głową żeby nie zabić
Może chodziło o to, że czasami karabiny nie wypalały. W takiej adrenalinie kiedy dwie armie strzelają do siebie, dookoła ciebie giną ludzie, dym czarnego prochu to może się popierdzielić i nie wiesz tak naprawdę czy wypaliłeś czy nie. Jest komenda ładuj to na automacie ładujesz jak inni obok, nie masz czasu w tym stresie zastanawiać się nad czymkolwiek. W tym wszystkim nawet
@Pan_Kielonek: Teraz to poszło jeszcze dalej- nie ma wojen, tylko operacje pokojowe/ specjalne. Nie ma okupacji Afganistanu/ Iraku/ Libii/ Ukrainy/ Strefy Gazy tylko stabilizacja sytuacji w strefie działań militarnych. Nie ma żołnierzy i cywili po drugiej stronie tylko faszyści/ terroryści/ zwolennicy reżimu.
@MateMizu Albo podnosiłeś karabin kolegi, nie wiedząc, że jest naładowany. Albo faktycznie nie chciałeś strzelać.
Moje główne pytanie brzmi - na ile ta liczba nabitych wielokrotnie karabinów jest w ogóle prawdziwa.