Wpis z mikrobloga

podpisałem credo 12 grudnia, a miałem zapisane ze rate płace 5 dnia miesiąca. No i bank jako, ze 5 stycznie nie mogli naliczyć raty (musi być 30 dni od zawarcia umowy) to pierwsza rate dal na 5 lutego no i byłoby spoko gdyby nie to; ze dali prawie 2x odsetki, a kapitał taki sam. Pachnie wałkiem, bo skoro naliczają kwotę w wysokości 2 rat, to dopłata nie powinna przepaść. Złożyłem reklamacje, bo na infolini kredytowej nie wiedzieli jak do tego podejść xD. Miał ktoś z was tez tak naliczone albo nie miał, ale za to terminowo wyglądało tak jak u mnie (umowa podpisana w czasie <30 dni od pierwszej raty?

#kredyt2procent #kredyt #pytanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • 0
@DeoLawson: no to chyba normalne xD? Co miesiąc identyczna cześć kapitału spłacam przy kredycie 2%, wiec skoro pobierają w jednej racie zalegla rate to chyba normalne, ze kapitał w tym wypadku powinien zostać spłacony 2x? Chyba, ze przez to, ze ściagają na raz za 2 raty to nie przysługuje bo np dofinansowanie jest per rata, ale to juz mój domyśl i tego dotyczy pytanie xD
  • Odpowiedz
@Alcadent: Dofinansowanie jest per rata, ale ono jest przypisane do odsetek więc odsetki za cały ten okres powinny być policzone 2%. To nie jest żadna zaległa rata tylko pierwsza rata kapitałowa, dla której po prostu okres odsetkowy jest dłuższy, dlatego wyższe odsetki. Odsetki musisz zawsze zapłacić bo to wynagrodzenie za korzystanie z kapitału. Natomiast nie wiem jak mieli by ci policzyć kapitał x2 XD Przecież cała idea tej raty się
  • Odpowiedz
@Alcadent: Dodam, że tak właściwie, to ekonomicznie twoja sytuacja jest lepsza dzięki temu rozwiązaniu które dał ci bank. bo ta kasę której nie musisz płacić możesz wsadzić w tym czasie na lokatę i zarobisz więcej niż zapłacisz odsetek XD Tak naprawdę to jeśli uznaliby Ci tę reklamację to stracisz XD
  • Odpowiedz
No i bank jako, ze 5 stycznie nie mogli naliczyć raty (musi być 30 dni od zawarcia umowy) to pierwsza rate dal na 5 lutego no i byłoby spoko gdyby nie to; ze dali prawie 2x odsetki, a kapitał taki sam.

@Alcadent: Część banków stosuje takie rozwiązanie. Pierwsza rata jest pobierana tylko w wypadku, gdy pomiędzy dniem wypłaty kredytu, a umówionym dniem płatności raty upłynęło co najmniej 30 dni. Jeśli
  • Odpowiedz
@Alcadent: Ja miałam tak, zapłacone, już poszło w zapomnienie, trudno. Tyle, że u mnie brana była pod uwagę data wypłaty kredytu, umowę kredytową podpisałam 12.10., 13.10. była umowa sprzedaży u notariusza, a potem weekend i dopiero 15.10. złożyłam dyspozycję wypłaty kredytu. Faktycznie pierwsza rata była wyższa niż dwukrotność kolejnych, ale co miałam zrobić. Podpisując umowę trochę zgadzasz się na grę według ich zasad. Pytaliśmy naszego opiekuna w banku dlaczego tak
  • Odpowiedz
  • 0
@marcpol: @Dan0ta @DeoLawson ok, jasne. No to #!$%@? - tzn normalnie mógłbym ta kase na lokatę wsadzić jakbym ja miał, a za to kupiłem mieszkanie wiec ostatecznie to dla mnie „delikatna” strata. No nic, jasne dzięki za wytłumaczenie
  • Odpowiedz
@Dan0ta: @Alcadent Dodam jeszcze, że w przypadku zwykłego kredytu nie jest szczególnie niekorzystne, odsetki są wyższe, ale zapłacone później. Dopiero w przypadku programu BK2 pojawia się dodatkowa wada - mimo większych odsetek dopłata nie jest wyższa.
  • Odpowiedz
odsetki są naliczane za rzeczywistą liczbę dni

@DeoLawson: Odsetki są naliczane za rzeczywistą liczbę dni, na podstawie standardowego oprocentowania, w większości banków uczestniczących w programie początkowo wynosiło 7,14%, a później 7,02%. Wskaźnik W miał identyczne wartości.

Powoduje to, że oprocentowanie wynosi w tych bankach równo 2%. Mechanizm dopłat nie uwzględnia jednak rzeczywistej liczby dni, co w tym przypadku powoduje, że realne oprocentowanie w pierwszym miesiącu jest wyższe.
marcpol - >odsetki są naliczane za rzeczywistą liczbę dni

@DeoLawson: Odsetki są nal...

źródło: dopłaty

Pobierz
  • Odpowiedz