Wpis z mikrobloga

że zwykle płacimy już powyżej 50 groszy lub nawet 1 złoty za cos co miało kosztować 20gr

@SzubiDubiDu: bo wszystkie sklepy stwierdziły że lepiej wprowadzić droższe oraz wytrzymalsze siatki tylko po to aby obchodzić 20gr opłate.
  • Odpowiedz
  • 1
@who_cares2: @Krystyna86 @CabalEnjoyer @MirekStarowykopowy ojesu ale wy ślepi jesteście. Nie chodzi o to aby nosić własną torbę tylko o to, że sklepy zczaiły okazję aby jeszcze wyciągać z ludzi jeszcze więcej kasy.

Reklamówka była za 0 groszy, sklep z niej miał 0 gr zarobku
Ustawa wprowadzila 20 groszy, sklep sprzedając po 20 gr wciąż miał 0 gr zarobku
to zwęszyli okazję i teraz reklamówka po 65 gr
  • Odpowiedz
jest mały profit... za coś co pierwotnie było darmowe

@SzubiDubiDu: Dlatego właśnie masz kupić sobie torbę wielorazowego użytku - żeby oni nie zarabiali na tych siatkach.
jak ludzie przestaną kupować to oni przestaną je sprzedawać.
A że polaki to s-------e i najlepiej im jest oszukiwać własnych rodaków to wiadomo od dawna.
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: W związku z wysoką ceną i bylejakością tych najtańszych worków foliowych w marketach zawsze jak zapomnę torby, czy plecaka do sklepu, to kupuję tę droższą solidną zakupową torbę za jakieś 2-5zł zależnie od sklepu. A że zapomnieć zdarza mi się niezwykle często to już całą półkę w szafie tych zakupowych toreb mamy, no ale za worek 50 groszy płacić nie zamierzam xD
  • Odpowiedz
  • 22
@Zgrywajac_twardziela: mam podobny problem xD zwykle nie planuję zakupów tylko wracając z roboty przypomnę sobie
"O w domu skończyło mi się masło, musze kupić"
przy okazji stwierdzam, że przydałoby się jeszcze to, to i to. Wchodzę, oczywiście siatki nie mam ale też w-----a mnie kupowanie tych drogich toreb bo wiem, że następnym razem też jej nie wezmę. Tak samo wnerwiają mnie te foliowe więc zwykle kończy się tak, że wracam
  • Odpowiedz
Ustawa wprowadzila 20 groszy, sklep sprzedając po 20 gr wciąż miał 0 gr zarobku

to zwęszyli okazję i teraz reklamówka po 65 gr to 20 gr podatku i 45 gr zysku dla sklepu.

@SzubiDubiDu: z tym zyskiem bym nie przesadzała, ustawa wprowadziła również minimalną grubość dla tej torby, czyli 55 mikronów, a to też zwiększyło koszty produkcji i ogólnie ilość zużytego plastiku. I w ogóle ta ustawa byłą tak szybko
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu sprzedam ci sposób na „niespodziewane zakupy” idziesz na dział browarów ogarniasz sobie 1 karton, i robisz sobie zakupy.
Same plusy bo:
- niemusisz myśleć o reklamówce
- dużo wejdzie
- w aucie jak wstawisz do bagażnika zakupy są dalej w kartonie nawet jak wracasz driftem.

Niema za co()
  • Odpowiedz