Wpis z mikrobloga

Bo dzisiejszych ankietach wynik jest prosty
Masz własnościowe = oski
Jesteś gołodupcem = huop
I to jest IMO rzecz która najmocniej odroznia przegrywa od wygrywa
Ale gdybyście mieli wybór co byście wzięli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#przegryw #przegrywpo30tce #wynajem #nieruchomosci #bieda

Masz 23 lata co wolisz

• golodupiec 195cm 9/10 zarobki 10k 40.4% (63)
  • mieszkanie 600k 180cm 7/10 zarobki 10k 42.3% (66)
  • chata 1,5m 165cm 6/10 zarobki 10k 17.3% (27)

Oddanych głosów: 156

• 13
@AndrzejBabinicz a sprawdzałeś ile wynosi rata za taki kredyt 600k? Po drugie zdolność to nie wszystko. Liczy się też scoring czyli wiarygodność. A co do 10k to najpierw musisz uzbierać 10% wkładu, na notariusza, na pośrednika, na prowizje banku i opłaty początkowe i nagle robi ci się dużo hajsu. Jak chcesz z 10k odłożyć na to?
@Evarrrez mieszkanie 600k - wkład 10 procent to 60k. Rata miesięczna kredytu to 3.5k. Biorąc pod uwagę, że mówimy o zaledwie 23-letnim super chadzie - bajka. Taki chłopak to jeszcze zdąży być w swoim życiu rentierem i nakupować mnóstwo nieruchomości. Nie rozumiem po co drastycznie ograniczać swój potencjał, odejmować sobie wzrostu i urody tylko dla jednego mieszkania, skoro z takim potencjałem i już świetną pensją to sobie będzie domy kupował.
@AndrzejBabinicz nigdzie nie napisałem, że mieszkanie>wygląd. Ja zagłosowałem na pierwszą opcję. Po prostu sam zarabiam 10k i ostatnio kupiłem mieszkanie i wiem, że 10k to jest nic. I rata nie 3,5 a bliżej 4k. Dolicz czynsz, prąd i rachunek za telefon/internet i robi ci się 5k. Połowa tak "dużej" wypłaty to same rachunki. Jeszcze trzeba zapłacić za jedzenie, paliwo, środki czystości itd. Nie należy zapomnieć o nagłych wypadkach jak lekarz, mechanik, nowa
@AndrzejBabinicz: @Evarrrez a myślicie że najpierw powinienem jak najszybciej zbierać na wkład i 1 mieszkanie czy przeprowadzić się za granicę i doświadczać życia co też może mnie wiele nauczyć, dać możliwości ale jednak bez tego zabezpieczenia na początku w postaci mieszkania w polsce ktore np bym wynajmował i dopiero wtedy wyemigrował
@Evarrrez a to przepraszam, trochę odbiegłem od tematu. Ja prawdopodobnie w tym roku kupię, może na ten nowy kredyt, który mają wprowadzić. Wszystko obliczone. Zarabiam mniej niż te 10k, ale sobie poradzę.

@Janusz-Koriwniak ja bym nie chciał sam za granicę jechać. Ale jak chcesz odkładać to na pewno korzystniej za granicą niż w Polsce wynajmować. Najwięcej odłożysz mieszkając z rodzicami.