Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pół roku temu zawiesiłem JDG (programista z doświadczeniem 5 lat). Najpierw wakacje za granicą, później w domu, bo chciałem odpocząć od pracy komercyjnej. Od tamtego czasu pomagałem trochę w opensource, żeby nie mieć pustego githuba i nie pozapominać rzeczy.

Jakiś czas temu zacząłem wysyłać CV do firm, ale mam słaby odzew - albo totalne zignorowanie albo piszą od razu, że znaleźli innych lepszych kandydatów, bez żadnej rozmowy ani podawania przeze mnie stawki. Do tej pory zawsze znajdowałem pracę bez większych problemów.

Zacząłem się zastanawiać jak najlepiej przedstawić ostatnie miesiące w CV, obecnie mam oznaczone że prowadziłem firmę do czerwca. Czy lepiej nic nie wspominać o przerwie (ale to i tak przecież wyjdzie, można sprawdzić rejestr CEIDG...) czy dać informację, że prowadziłem firmę do 06/2023 i na przykład mieć napisane na górze CV, że zrobiłem przerwę z powodów rodzinnych, albo może po prostu zgodnie z prawdą, że zrobiłem wakacje od komercyjnej pracy. Co według Was będzie lepiej odbierane przez rekruterów i jak zmienić swoje CV?

Nie działa dodawanie ankiety, ale opcje, które widzę to:
1) Pominąć, że zawiesiłem firmę w czerwcu ("2019 - obecnie" przy ostatniej pozycji w CV)
2) Oznaczyć, że prowadziłem firmę do czerwca, bez podania żadnych powodów w CV
3) Oznaczyć, że prowadziłem firmę do czerwca + powody rodzinne
4) Oznaczyć, że prowadziłem firmę do czerwca + szczere napisanie o wakacjach od pracy komercyjnej

#pracait

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

2) Oznaczyć, że prowadziłem firmę do czerwca, bez podania żadnych powodów w CV

@mirko_anonim: raczej bym dał 2 - ewentualnie coś zgrabnie opisał, że przez ostatnie pół roku robiłeś jakiś "personal development" żeby wiedzieli że nie masz jeszcze jakichś otwartych współprac ale też bez dokładnego tłumaczenia co robiłeś i kiedy
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Opcja 2. Pierwsza to łatwo weryfikowalne kłamstwo, “powody rodzinne” to też kłamstwo, do tego może zniechęcać (może ma chore dziecko i nie poświęci się pracy?), a opcja czwarta brzmi niepoważnie. Ewentualnie wpisz po prostu - zgodnie z prawdą - prace nad OS.
  • Odpowiedz
Nie rozumiem tego czepiania się luk w cv. To chyba normalne, że jak ktoś może sobie na to finansowo pozwolić, to nie będzie pracował przez całe życie.
Gdybym zarabiał wystarczająco dużo, to albo bym natrzepał hajsu ile tylko się da w jak najkrótszym czasie a potem to zostawił, albo co jakiś czas robiłbym takie przerwy.
  • Odpowiedz
Nie rozumiem tego czepiania się luk w cv. To chyba normalne, że jak ktoś może sobie na to finansowo pozwolić, to nie będzie pracował przez całe życie.

@bukszpryt: firmy nie potrzebują kogoś kto jest niezależny finansowo tylko niewolnika który będzie stale pracował i nie stwierdzi sobie nagle, że idzie na 6 miesięcy wolnego a jak chcą to niech go zwolnią albo że poszuka sobie innej pracy jak nie podniosą mu
  • Odpowiedz
@Kupamilosci: Niewolnik, który siedzi w robocie bo musi, jest tą robotą zazwyczaj zmęczony. Na pewno będzie dużo bardziej wydajny niż ktoś, kto sobie robi wakacje gdy tylko ma na to ochotę.
  • Odpowiedz