@K-S-: Miałem na studiach inżynierskich ludzi po technikum. Ich "przewaga" w kontekście przedmiotów technicznych (elektronika, druty) skończyła się po jakichś 2-3 laborkach. Mało opłacalne za rok więcej szkoły średniej. Może ma to sens jeśli ktoś nie planuje iść na studia, ale nie jestem przekonany.
@K-S-: w porównaniu z liceum jeśli iść na studia to zmarnowany rok, w porównaniu z zawodówka jeśli nie iść na studia to zmarnowany rok/dwa i brak zawodowego doświadczenia. Uznałbym że tylko w naprawdę niewielkim procencie przypadków taki wybór się może jakkolwiek opłacić w przyszłości. Tak, sam kończyłem technikum ( ͡°͜ʖ͡°)
@ZielonaOdnowa: Pominąłeś tych którzy nie poszli na studia ale wybrali sobie specjalistyczne kierunki i teraz muszą konkurować na rozmowach o prace z studentami ( ͡°ʖ̯͡°)
@K-S-: Jestem po technikum informatycznym i szczerze gdybym tam nie poszedł to bym nic nie umiał,gdyż na moich studiach nauczyłem się tyle co kot napłakał.
@K-S-: Proponuje iść na studia. J---c te zawodówki i szybsze wchodzenie w rynek. Po studiach ZAWSZE znajdziesz lepsza/ciekawsza prace. Sam jestem po technikum i bardzo żałuje
@K-S-: z drugiej strony jak znam jakichś drobnych przedsiębiorców w sensie hydraulików czy elektryków na jdg czy tam z 1-2 pracownikami to często są właśnie po technikach. Wogole to w tym poście o którym wspominasz w gorących to posmieszkowalem trochę a że kijwdupizm stał się jakoś zaskakująco powszechny na wykopie to dostaje co chwilę powiadomienia stamtąd.
@ZielonaOdnowa: Z przedsiębiorcami jest bardzo różnie, oni często nigdzie nie pasują. Ale fakt jest coś takiego że do technikum trafiają Ci ambitni którzy słabo się uczą.
Co do kija w dupie, to wielu tu ma bardzo negatywne wspomnienia z szkoły, stąd też pewnie takie a nie inne zachowanie.
@K-S-: skończyłem technikum i poszedłem od razu w infe + studiuje zaoczne minimalnym wysiłkiem żeby nie płacić składek i mieć papier w razie co. Nie wiem czy dało się zrobić lepiej
A ja pytam co z technikum? Są tu absolwenci tej szkoły? Jak wam się żyje?
#rozowepaski #niebieskiepaski #szkola #techbaza #ankieta
Ukończyłem technikum i
Tym bardziej że później gimbusy szukają takich tematów bo nie wiedzą co wybrać.
Może ma to sens jeśli ktoś nie planuje iść na studia, ale nie jestem przekonany.
Uznałbym że tylko w naprawdę niewielkim procencie przypadków taki wybór się może jakkolwiek opłacić w przyszłości.
Tak, sam kończyłem technikum ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak, jestem informatykiem po technikum ( ͡º ͜ʖ͡º)
Wogole to w tym poście o którym wspominasz w gorących to posmieszkowalem trochę a że kijwdupizm stał się jakoś zaskakująco powszechny na wykopie to dostaje co chwilę powiadomienia stamtąd.
Co do kija w dupie, to wielu tu ma bardzo negatywne wspomnienia z szkoły, stąd też pewnie takie a nie inne zachowanie.