Wpis z mikrobloga

@straszny_cham odpowiedziałem powyżej - jeżeli produkt kupowany w sklepie ma długi termin przydatności, patrz słodycze, nabiał słodki, zamrożone fast foody to jest produktem przetworzonym, który nie jest dobrym wyborem do diet, zaś jeśli chodzi o warzywa, nie tracą one swoich walorów odżywczych.
  • Odpowiedz
GŁĘBOKO MROŻONY


@zbyszko-z-bogdanca: to zaraz sie okaze ze super świeza rybka premium jest wysoko przetworzona bo musi byc dobrze zamrozona od razu po złowieniu aby zachowac swiezość - tak słyszałem
  • Odpowiedz
@Theo_Y zależy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mrożenie powoduje nieodwracalną utratę składników odżywczych. Ryby i owoce morza są niezwykle bogatym źródłem wysokiej jakości białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w szczególności omega-3), witamin i minerałów. Wiele z tych składników odżywczych jest bezpowrotnie niszczonych w czasie mrożenia.


Dlatego nawet w trakcie dyskusji czytam różne informacje żeby nie wyjść na …. No właśnie. Nawet dla mnie jest to zaskoczeniem, ale każda okazja
  • Odpowiedz
jakim trzeba byc debilem zeby jesc frytki


@wypok_wypok: to tylko swiadczy o tobie, ze wyzywasz kogos od debili bo masz inne upodobania kulinarne
uwielbiam frytki z majonezem (tak, tym naszym) ale z keczupem kocham tak samo.
majonez do frytek tak naprawde dopiero kilka lat temu odkrylem.
  • Odpowiedz
@Theo_Y no gdybyś przeczytał różne źródła, stwierdziłbyś, że odpowiednie mrożenie zatrzymuje wartości odżywcze takiego produktu, ale proces ten musi zajść bardzo szybko w odpowiednich warunkach ( najlepiej -18 stopni C. ) dodatkowo poddaje się produkt pod glazurowanie ( Glazurowanie w technologii przetwórstwa rybnego jest to zabieg technologiczny polegający na nałożeniu warstwy lodu na rybę. Zabieg ten ma na celu odcięcie surowca od tlenu, zapobiega wysuszce i oparzelinie mrozowej.) a wiec mogę
  • Odpowiedz
żne źródła, stwierdziłbyś, że odpowiednie mrożenie zatrzymuje wartości odżywcze takiego produktu, ale proces ten musi zajść bardzo szybko w odpowiednich warunkach ( najlepiej -18 stopni C. ) dodatkowo poddaje się produkt pod glazurowanie ( Glazurowanie w technologii przetwórstwa rybnego jest to zabieg technologiczny polegający na nałożeniu warstwy lodu na rybę. Zabieg ten ma na celu odcięcie surowca od tlenu, zapobiega wysuszce i oparzelinie mrozowej.) a wiec mogę stwierdzić, ze jeżeli rybak ma
  • Odpowiedz