Wpis z mikrobloga

Jakieś 6 lat temu złożyłem taki PC jak w specyfikacji na screenie. Sprzęt obecnie wykorzystuje w 80% w pakiecie Adobe (Premiere Pro, Photoshop, Lightroom, After Effects) a jakoś 20% granie w gierki. Wydajność przy obróbce materiałów 4K jest nie do końca zadowalająca, a dodatkowo ten Radeon nie wspiera (chyba) renderowania CUDA przez co wydaje mi się, że Adobe ogólnie działa gorzej niż mógłby na karcie Nvidii.

Zastanawiam się czy jest sens coś tutaj wymieniać czy może po tych 6 latach złożyć po prostu nowy komputer i tylko wykorzystać niektóre podzespoły w nowej jednostce? Mój budżet to jak wiadomo najlepiej jak najmniejszy - najlepiej te 7-8tys za całość, ale jak warto byłoby do komfortu pracy dołożyć to powiedzmy, że mogę do tych 10tys dołożyć - za tyle już chyba zbuduje się naprawdę coś wydajnego na lata?

#komputery #skladamkomputer #technologia #informatyka #pcmasterrace
Matheo780 - Jakieś 6 lat temu złożyłem taki PC jak w specyfikacji na screenie. Sprzęt...

źródło: specyfikacja_komputera

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Ubiegając pytania: ta specyfikacja jest taka dziwna, bo miał być to Hackintosh, jednak ostatecznie i tak wolałem używać Windowsa do pracy w Adobe więc teraz mi kompatybilność z macOS jest totalnie zbędna
  • Odpowiedz
  • 0
@WpiszSwojLogin: bo pod tą podstawkę procesora co jest teraz Intel 8700K nie wsadzę najnowszego Intela? I jak mam teraz RAM DDR4 to w te same sloty RAM DDR5 też nie wsadzę? Trochę wypadłem z obiegu jeśli chodzi o składanie PC przez te lata. bo ogólnie kiedyś to miałem jakieś tam pojęcie
  • Odpowiedz
@Matheo780 większość pracy w Adobe to jest CPU. renderowanie to jest GPU. Jeśli zależy Ci na przyspieszeniu renderowania, to wystarczy wymiana GPU na coś z najnowszej serii NVIDIA. Możesz ewentualnie spróbować kupić sama kartę np 4070 Ti i zobaczyć czy Ci to wystarczy. Jak nie to upgrade Mobo, DDR do ddr5 I CPU na jakie będzie Cię stać...
  • Odpowiedz