Wpis z mikrobloga

Najlepsze jest to, że oni tym calym #tvpis prawdopodobnie przerąbali wybory, bo ludzie już mieli dość tej propagandy, szczujni i klamstwa. To co pozwoliło im wygrać poprzednie wybory teraz zadziałało w druga stronę - po prostu przegięcie pały. Sądzę że TVP było jednym z głównych czynników wpływających na tak wysoką frekwencję i monilizację wyborców opozycji.

#bekazpisu
  • 31
@Iudex: Z wielkim upodobaniem oglądamy obrady sejmu i chyba nie ma refleksji nad tym co spowodowało przegraną. Nawet znajomi zwolennicy (jedynie słusznej linii partii) są zniesmaczeni zachowaniem swoich posłów, chociaż zdziwiła mnie większa akceptacja zachowania Brauna niż Czarnka
@Iudex: zgubiło ich to że wycelowali stricte w emerytów i ludzi raczej ograniczonych, ten poziom przekazu był wręcz obraźliwy dla człowieka troszkę bardziej rozgarniętego. Wiadomo, TVN też jest stronniczy, ale ich forma przekazu jest całkiem inna, to tak jakby postawić obok siebie Kononowicza i Trzaskowskiego.
@Goronco a zastanowiłeś się czemu pozostałe ugrupowania były tak zmobilizowane? XD
Poza tym mieli największe w historii Polski fundusze na kampanię, najwięcej partyjnych mediów, cały aparat państwa przestawiony na robienie propagandy. Opozycja w tym czasie miała TVN i wyborczą.
Trzeba naprawdę wkurzyć ludzi żeby nie wygrać przy takiej przewadze.
@belkot1122 Ale czemu elektorat opozycyjny się przebudził? Wykorzystali przecież wszystkie dostępne opcje, gigantyczną maszynę propagandową i to nie wystarczyło?
Mi się wydaje że PiS zagospodarował cały głupi elektorat o którym piszesz, przy okazji zniechęcając do siebie tych mądrzejszych.
Wśród osób które znam i które w 2015 głosowały na PiS nikt w tym roku tego nie powtórzył. Najczęściej wymieniali przyczyny: aborcja, TVP, inflacja i ceny paliwa, bezczelność władzy, imigranci. Jedna z byłych "moherowych
@Iudex: dokładnie tego nie dało się już oglądać i słuchać zrobili tu drugą Koree Północną tak samo jak z przywożeniem tych emerytów autobusami co klaszczą sam specjalnie poszedłem do urzędu po zaświadczenie o głosowaniu w innym miejscu bo miałem tego tvpisu dość
@Iudex: PiS tak naprawdę przegrało przez łatwe do uniknięcia błędy:
- opisane przez Ciebie podejście do TVP,
- zaostrzenie aborcji,
- zbyt jawne i bezczelne okradanie budżetu.

Gdyby nie to, PiS mógłby rządzić jeszcze przez najbliższe 10 lat.
@ludex

Czy serio trzeba było upolityczniać prokuraturę aby była na każde skinienie Zera? Próbować upolityczniać sąd aby było jak w PRL? Naprawdę ręczne sterowanie TK było tak niezbędnie potrzebne aby kruszyć o to kopie?

@Variv:

Problem w tym, że musieli robić te rzeczy, jeśli chcieli przemeblować polski ustrój bez zmiany Konstytucji. A chcieli przemeblować. Aby Polska była jak Turcja, "ale najpierw wymiana elit"...

Po nieudanych pierwszych rządach 2005-07 Kaczyński zrozumiał, że
@Iudex myślę że podstawą wszystkich błędów władzy były po prostu braki kadrowe ludzi z jakimiś kompetencjami.
Na górze są zwykłe gnidy, których moralnie nikt nie popiera więc trzeba szukać żołnierzy. Ilość idiotów jest ogromna, ale nie wprowadzają jakości. Część ludzi można po prostu kupić, ale nie wszędzie i nie na dłuższą metę. Morale takich osób spada szybko, gdy widzą kolejne kumoterstwo, gdzie jakiś kolejny wsiok bez szkoły dostaje intratną posadkę i staje