Wpis z mikrobloga

@gdzie_mi_tu: ale chochoł xd, stworzenie tezy i przedstawienie kontrargumentów i brandzlowanie się pod tym udając że ma to odzwierciedlenie w rzeczywistości xd.

Powszechnie raczej się nie spotyka tego że kobiety czy tam jakieś p0lki mówią o tym że ludzie w średniowieczu byli zacofani bo nie mieli komputerów i elektryczności xd. Prędzej się można spotkać z tym jak powie ci taka że jest głupia bo nie wie jak działa komputer ani to
@KajakDrewniany: Jak uzyskać zapłon gazu w cylinderku? Może wywiercić dziurę na zapałkę? To do rozkminy po tym jak już kowal wyklepie Ci takie ustrojstwo i będzie rozsądnie szczelne...
Co do zapłonu samoczynnego - ok, można podgrzać ropę w garnku ale to średnio ma sens, łój wieprzowy w patelni też się może zapalić. Żeby adiabatycznie podgrzać opary ropy to chyba trzeba przyłożyć spore ciśnienie, a tutaj cylinder klepany na kowadle może nie
@gdzie_mi_tu: Umiałbym im zrobić baterię i żarówkę, a resztę by już pchnął jakiś geniusz z epoki. Archimedes czy tam kto. No jeszcze można by pokazać elektromagnetyzm na jakichś opiłkach z czego wyprowadziliby teorię pola. A proch już Chińczyki miały, trzeba by jedynie wskazać kierunek ekspedycji. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
irytujący mem, bo niemożność przekazania wiedzy, której się po prostu nie ma nie dotyczyłby tylko jednej płci.

@poorepsilon: Irytujący jest również dlatego, że byś się nie dogadał z nikim. Nie znałbyś języka, byłbyś dziwnie ubrany i miał dziwne urządzenia jak telefon. Prawdopodobnie zostałbyś spalony na stosie jako czarownik albo zostałbyś niewolnikiem.
@dr3vil: na rysunku są czasy jezusa (chyba?) pytanie czy faktycznie masz tam wszystko co potrzebne żeby zrobić żarówkę, ja nadal utrzymuję że nie i zapewne promil ludzkości ma na tyle szeroką wiedzę żeby było to jakkolwiek możliwe. Na przykład czy bez sprawdzania wiesz jakiego stopu użyć do drucika? I znasz dokładny skład baterii? I skąd wziąć dokładnie to czego tam potrzebujesz i połączyć? Nie zrozum mnie źle, wiem że koncepcja np
@Faraluch: Też mi się wydaje, że to czasy Jezusa, czyli Imperium Rzymskiego - więc mamy dostęp do szkła, różnych stopów metali, ceramiki, a elektrolitem może być sok z cytryny. Ja tu nie mówię o baterii jak współczesna, tylko o koncepcji, którą by musiał rozwijać jakichś ich współczesny geniusz. Na bieda-żarnik to i cienki miedziany czy metalowy drucik wystarczy, nawet jak tylko chwilę poświeci. Moja bateria by pewnie tak wyglądała jak na
Pobierz dr3vil - @Faraluch: Też mi się wydaje, że to czasy Jezusa, czyli Imperium Rzymskiego ...
źródło: a61ktkpTURBXy83MDVjYTQzYjg3YzhmMjA4ZTU4MzNhZjJmZjE4YjdlZS5qcGeSlQLNAXcAwsOVAgDNAXfCww