Aktywne Wpisy
darknightttt +72
Kiedyś myślałam, że fajnie będzie mieć męża i dzieci. Dzisiaj wiem, że szybko mieszkania nie kupię (500-700 tysięcy bo duże miasto) więc nie ma nawet co o tym myśleć. Z pracy czasami wracam zmęczona, nie wyobrażam sobie jeszcze zapierniczać przy dziecku po 9h poza domem.
Moje dzieciate koleżanki często się żalą, dzwonią zapłakane. Te, które nie pracują i opiekują się dziećmi narzekają bo nie mają swojego życia, są wypalone i dziczeją. Pracujące
Moje dzieciate koleżanki często się żalą, dzwonią zapłakane. Te, które nie pracują i opiekują się dziećmi narzekają bo nie mają swojego życia, są wypalone i dziczeją. Pracujące
qew12 +53
Zusik przysłał orzeczenie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Jestem całkowicie niezdolny do pracy do 2025 według zusu.
#przegryw #qewnakwadracie #renciak #asperger #zus
Jestem całkowicie niezdolny do pracy do 2025 według zusu.
#przegryw #qewnakwadracie #renciak #asperger #zus
#ukraina #wojna #rosja
@Megasuper: Komediant jest tylko frontmenem tego całego obozu/projektu który za nim stoi.
@greg818181: Sednem tego wszystkiego jest konflikt na samym szczycie władzy obecnej Ukrainy czyli w tzw. Radzie Wojennej i będący tego następstwem podział w armii. Ty dałeś przykład Churchilla z DWŚ jako efekt pozytywny. Ale są też przykłady negatywne z tego samego okresu. Hilter i Wermacht 1941-45, Stalin i Armia Czerwona 1941-42 a także w pewnym trochę innym zakresie Japonia 1942-43
@Thorkill: Akurat co do hitlera to na poczatku jego decyzje były trafne i potrafił pobudzić pewność siebie swoich żołnierzy i generałów w tragicznych momentach. Dopiero potem po pewnym czasie jego wtrącanie się było szkodliwe.
@Yurakamisa: Trafne decyzje Hitlera z lata 1939-40 były de facto najbardziej ryzykownymi planami podsuwanymi mu przez von Brauchitscha.Decyzje były trafne ale nie Hitler był ich autorem. Te koncepcje tworzył ciągle sztab OKH. Od 1941 r. Hitler zaczął z pomocą oficerów Naczelnego Dowództwa tworzyć swoje plany wojenne z pominięciem OKH. Jak to się skończyło wiadomo.
tylko czy Żałużny jest dobrym strategiem, pytam bo nie wiem
@greg818181: Hitler rozłożył Barbarosse w 1941 r. w decydującym momencie "ręcznie" wstrzymując ofensywę na Moskwę i nakazując wojskom grupy armii Środek, skręcenie na południe w celu stworzenia kotła pod Kijowem. Odniósł bardzo duży sukces operacyjny ale w rezultacie przegrał wojnę strategicznie.
@Lukardio: Ja właściwie też nie wiem. Teraz po tym artykule to tym bardziej nie wiadomo, kto odpowiada za sukcesy i porażki armii ukraińskiej we wcześniejszych miesiącach, skoro mamy dwa ośrodki władzy nad nią, w dodatku nie prowadzące między sobą właściwej komunikacji.
@greg818181: Ok, zajrzę w wolnej chwili jak polecasz. Ale dyskusja na te tematy wśród historyków DWś trwa już chyba z 50 lat i jakiś decydujących wniosków i stworzenia jednej wersji faktów historycznych raczej nigdy nie będzie.
@Thorkill: Zajęcie Moskwy wcale nie musiało oznaczać końca wojny. Samo już jej zajęcie byłoby problematyczne gdyż miasto liczyło 4 miliony mieszkańców. Bardziej prawdopodobne byłoby ciężkie oblężenie a'la Leningrad. Druga kwestia, że armia byłaby wtedy mocno odsłonięta i
@Narcyz_: Nie nie był i tego nie twierdzę. Twierdzę że podjął jednak kilka dobrych decyzji. Ale ogólnie potem wszystko zwalił.
@Thorkill: Wątpie aby zełeński tworzył jakieś swoje plany ofensywne. Też raczej ma jakiś swoich generałów pupilków.
Edit: a sorry to nie ty pisałeś, tylko drugi Mirek któremu odpowiedziałem, ale tak czy inaczej pytanie zostaje