Aktywne Wpisy
14latnawykopie +27
Z ostatnich 3 zatrudnionych barmanów/barmanek jeden okazal się złodziejem, jeden alkoholikiem, a jedna n--------a. Czy jestem zdziwiony? Nie. Czy będzie lepiej na rynku pracy? Nie. Ogólnie gastronomia to patologia, praca za najniższą krajową, więc nie ma co za dużo oczekiwać. #pracbaza
assninja +118
Po takich rolkach widać jak oni są naprawdę biedni i jak małe mają marzenia, ot największe marzenie to napchać kasę jakiemuś koncernowi żeby mieć, kilka aut i się "pokazać" XD
na tych wszystkich rolkach przewija się to samo, obrzydliwy konsumpcjonizm i wydawanie pieniędzy na drogie rzeczy jako najwyższy życiowy cel. To naprawdę biedni ludzie
#frajerzyzmlm
na tych wszystkich rolkach przewija się to samo, obrzydliwy konsumpcjonizm i wydawanie pieniędzy na drogie rzeczy jako najwyższy życiowy cel. To naprawdę biedni ludzie
#frajerzyzmlm
#programowanie
Dlatego najlepiej połączyć oba światy i pisać w D :) Tak, wiem, stosunkowo niszowy (przynajmniej w porównaniu do C++/Pythona), ale imho ma wszystko czego potrzeba do zadanek (szybki input, łatwość w pisaniu kodu, m.in dzięki wielu pomocnym lukrom syntaktycznym, duży zbiór funkcji w standardowej bibliotece). Bardzo lubię i polecam gdzie się da :)
https://dlang.org/
Jest taka konkurencja w której kod musi być najkrótszy i python zazwyczaj tam króluje. Sam się nauczyłem pythona właśnie po to żeby zdobyć tam osiągnięcia. Jest to bardzo zwięzły język.
@radekr: D to ślepa uliczka, nieudana próba zrobienia następcy C++. D nie rozwiązał żadnego problemu C++, to po prostu C++ z ładniejszą składnią a składnia nie ma tak naprawdę większego znaczenia (do składni każdy się wcześniej czy później przyzwyczaja i nie jest ona ograniczeniem).
@cordianss: python jest dobry do pisania takich programów jak robi się to rzadko tj. raz w roku jak to ma miejsce w przypadku AOC. Pisanie takich programów w C++ jest mało wygodne, jeśli nie napiszesz sobie dużo helperów do robienia takich programów jak to ma miejsce w przypadku competetive programming w C++.
Do tego masz sprawdzanie typów i szybkie wykonanie co jest przydatne dla większych
@Krolik: ja używam pythona w AOC tylko dlatego, że mam go ogarniętego do tego typu zadań, gdyż całe studia robiłem podobne rzeczy w pythonie (jakieś parsowanie tekstu, algorytmy). W językach których używam np. C++ czy Go nie byłbym tak produktywny
A co do komentarza o rozwlekłości - chyba trochę czym innym jest język czysto funkcyjny jak Haskell, a czym innym Python :) Część takich zadanek pewnie dużo trudniej zrobić w Haskellu niż w Pythonie, np. jak wejdą jakieś grafy.
W competitive programming najpopularniejsza formuła to wysyłanie pliku z kodem, który system potem kompiluje i uruchamia testy z limitem czasowym. Python jest OKROPNY do tego. Nie jest nieużywalny,