Wpis z mikrobloga

@orzech552: No i co, takim podejściem części społeczeństwa to oni będą na tym tracić nie my, taka prawda. Jakby Ukraina wygrywała wojnę to szkoda bo by inwestycje się ładne zapowiadały a jak teraz to szykuje się Ukraina okrojona o Wschód z małym kruchym dostępem do morza i populacją niewiele większą niż Niderlandy z PKB na mieszkańca na poziomie biedniejszych krajów z Ameryki Płd.
  • Odpowiedz
@orzech552: I tak btw. To też pokazuje jak kiepska jest ta ich oświecona wiedza historyczna, bo nie wiedzą, że masowe wywózki zaczęły się w 1944 roku, a właściwie to możemy nawet mówić, że od 1939 roku.

Ja już znam od lat ich podejście do historii. Jeśli coś mówi ich wersję to znaczy, że to jest prawidłowa, a najlepiej jak pochodzi z ich IPNu albo nacjonalistycznych pisarzy, niezależnie od tego co
  • Odpowiedz
  • 0
@orzech552 PiS zaniedbał 8 lat. Był czas aby sukcesywnie starać się Polska racje przedstawiać, wystarać naciski na Ukrainę etc. zaniedbano to i teraz będzie problem. Polityka wschodnia to mina z którą nowy rząd będzie miał duży problem
  • Odpowiedz
@Variv: a PO co robiło za swoich rządów? Pytam całkowicie poważnie i bez całej politycznej nawalanki bo mam wrażenie że nikt nie zrobił nic, albo że mimo wszystko ukraińcy mają nas głęboko...
  • Odpowiedz
PiS zaniedbał 8 lat. Był czas aby sukcesywnie starać się Polska racje przedstawiać, wystarać naciski na Ukrainę etc. zaniedbano to i teraz będzie problem. Polityka wschodnia to mina z którą nowy rząd będzie miał duży problem

@Variv: Nic nie zaniedbał, robił dokładnie to o czym piszesz i efekty tego widać gołym okiem.
Zaczęły się naciski i bijatyki z Ukraińcami.

Za takie pochwalanie ludobójstwa ktoś w końcu powinien zrobić im misję denazyfikacyjną... a
  • Odpowiedz
@BayzedMan:

Ich perspektywa na konflikt ukraińsko-polski została też w dużej mierze wykształcona przez zachowania i działania komunistycznego WP, o których też w polskiej szkole nie uczą.

Nie wiem czego uczy się teraz w szkołach, ale ja wyszedłem z wiedzą, że wywózki były albo niepotrzebne albo były zbrodnią, w czasie której przymusowo wywożono ludzi, często na totalne pustkowia, a w czasie wywózek część ludzi zmarła.

Łączą pogromy na ukraińców przed wojną,
  • Odpowiedz
@lycaon_pictus: Ich perspektywa na konflikt ukraińsko-polski została też w dużej mierze wykształcona przez zachowania i działania komunistycznego WP, o których też w polskiej szkole nie uczą. Łączą pogromy na ukraińców przed wojną, z odwetowym pogromem AK za wolyn i zbrodnie komunistycznego wojska w jedno.

@BayzedMan
Możesz mi podlinkować co to były za pogromy na Ukraincach, w 2RP, uprzedzam że pogromy to bardzo mocne słowo i akcja rewindykacyjna zdecydowanie pogromem nie
  • Odpowiedz
@lycaon_pictus Jasna sprawa, niszczenie dóbr kultury oraz miejsc kultu lokalsow, było czymś niewątpliwie złym, niemniej jednak jak sam wskazałeś osadzanie tego w ramach pogromów jest ogromna przesada.

Po prostu chciałem naprostowac Bajzela, bo w temacie polsko-ukraińskich jest wystarczająca mitów i legend, więc wolałbym, aby ktoś czytając wykop peel, nie dodał kolejnego w postaci rzekomych pogromów, biednych ukraińskich wieśniaków.
  • Odpowiedz