Aktywne Wpisy

michalxd21 +127
Tak czasem sobie siedzę i myślę - że jednak w zajebistych czasach żyjemy. Nie doceniamy jaki skok zanotowaliśmy. Jakie mamy możliwości względem naszych przodków.
Pochodzę z Podlasia, wieś 2 tysiące mieszkańców, gmina 4 tysiące. 10km dalej jest granica z Białorusią. Od jakiegoś czasu mocno się wkręciłem w #genealogia badając losy mojej rodziny. 300 lat do tyłu na tej samej ziemi moi przodkowie wszyscy w linii prostej się parali rolnictwem. 300 lat,
Pochodzę z Podlasia, wieś 2 tysiące mieszkańców, gmina 4 tysiące. 10km dalej jest granica z Białorusią. Od jakiegoś czasu mocno się wkręciłem w #genealogia badając losy mojej rodziny. 300 lat do tyłu na tej samej ziemi moi przodkowie wszyscy w linii prostej się parali rolnictwem. 300 lat,
źródło: image
Pobierz
Karolya +3
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

źródło: IMG_20231130_123046
PobierzJa już znam od lat ich podejście do historii. Jeśli coś mówi ich wersję to znaczy, że to jest prawidłowa, a najlepiej jak pochodzi z ich IPNu albo nacjonalistycznych pisarzy, niezależnie od tego co
Komentarz usunięty przez moderatora
@Variv: Nic nie zaniedbał, robił dokładnie to o czym piszesz i efekty tego widać gołym okiem.
Zaczęły się naciski i bijatyki z Ukraińcami.
Nie wiem czego uczy się teraz w szkołach, ale ja wyszedłem z wiedzą, że wywózki były albo niepotrzebne albo były zbrodnią, w czasie której przymusowo wywożono ludzi, często na totalne pustkowia, a w czasie wywózek część ludzi zmarła.
@BayzedMan
Możesz mi podlinkować co to były za pogromy na Ukraincach, w 2RP, uprzedzam że pogromy to bardzo mocne słowo i akcja rewindykacyjna zdecydowanie pogromem nie
Po prostu chciałem naprostowac Bajzela, bo w temacie polsko-ukraińskich jest wystarczająca mitów i legend, więc wolałbym, aby ktoś czytając wykop peel, nie dodał kolejnego w postaci rzekomych pogromów, biednych ukraińskich wieśniaków.