Aktywne Wpisy
kluskizserem +70
Obczajcie tę akcję.
Znajoma opowiada mi, że od jakiegoś czasu widziała w łazience wilgoć na suficie, zgłaszała to do spółdzielni ale nikt nie wpuszczał ich do środka do tego mieszkania wyżej. Spółdzielnia powiedziała że jeżeli jeszcze raz się coś takiego przytrafi to od razu na policję dzwonić. No i któregoś razu sobie siedzi w domu i nagle słyszy wielki huk, odpadł sufit xD zadzwoniła po straż pożarną i policję i weszli siłą
Znajoma opowiada mi, że od jakiegoś czasu widziała w łazience wilgoć na suficie, zgłaszała to do spółdzielni ale nikt nie wpuszczał ich do środka do tego mieszkania wyżej. Spółdzielnia powiedziała że jeżeli jeszcze raz się coś takiego przytrafi to od razu na policję dzwonić. No i któregoś razu sobie siedzi w domu i nagle słyszy wielki huk, odpadł sufit xD zadzwoniła po straż pożarną i policję i weszli siłą
kluskizserem +28
Czaicie czego wczoraj doświadczyłam XD
Wracam se z miasta i wsiadam do bolta, czuje jakieś zimno w dupę ale stwierdziłam że pewnie mi zmarzła i dopiero jak usiadłam to poczułam, ale szybko się okazało że siedzenie było całkowicie mokre prawdopodobnie od sików xdddd momentalnie się podniosłam i zaczęłam przechodzić na drugie siedzenie i mówię kierowcy oj oj ktoś tu się chyba zsikal XD typ patrzy i takie "JA P------E, przepraszam" :') szkoda
Wracam se z miasta i wsiadam do bolta, czuje jakieś zimno w dupę ale stwierdziłam że pewnie mi zmarzła i dopiero jak usiadłam to poczułam, ale szybko się okazało że siedzenie było całkowicie mokre prawdopodobnie od sików xdddd momentalnie się podniosłam i zaczęłam przechodzić na drugie siedzenie i mówię kierowcy oj oj ktoś tu się chyba zsikal XD typ patrzy i takie "JA P------E, przepraszam" :') szkoda
Gdyby te same pieniądze poszły na inwestycje energetyczne to ceny energii rok w rok by malały samoistnie. A tak to za rok albo będzie kolejna dopłata, albo gigantyczna podwyżka i tak w kółko :D
#gielda #energetyka
@DwaKolory: ale rząd zachęcal np opłatami do fotovoltaiki, tylko potem pozmieniali warunki rozliczania się za energię. I tak te ich zachęty wyglądają, zachęcić na początku a potem dokręcić srube
@andromenda Ale taka retoryka działań też jest bez sensu... No nie można działać bezmyślnie, tylko dlatego, że warunki są trudne. Jakiś minister powinien powiedzieć wprost, że jest tak i tak, winne są temu takie i takie
Aczkolwiek to też jest kolejna sprawa, którą należałoby po poprzednikach nieco wyprostować.
Wśród analizowanych kwartałów, zużycie energii przez gospodarstwa domowe w Q1 2023 było niemalże rekordowo wysokie. Generalnie wniosek raczej z tego płynie taki, że rok w rok zużywamy podobne ilości energii, więc o żadnym oszczędzaniu nie ma mowy.
I to jest największy paradoks całej sytuacji. Orlen jest jedną z nielicznych spółek, które mogłyby przeprowadzać gigantyczne inwestycje energetyczne w kraju. Zamiast wykorzystać ten potencjał, to przepala się właśnie 15 mld :D
Patrząc na ogólną elektryfikację, czyli instalowanie pomp ciepła, ogrzewania elektrycznego, kuchenek indukcyjnych oraz wchodzenie samochodów elektrycznych, to brak wzrostu zużycia wskazuje na oszczędzanie.
@DwaKolory: a nie zachęca?
Akcje typu "1 stopień mniej" - https://stopienmniej.pl/
Dodatkowy rabat jeśli obniży się zużycie energii elektrycznej.
"Każdy, kto od 1 października 2022 r. do 31 grudnia 2023 r. zmniejszy zużycie prądu o co najmniej 10 proc., może liczyć na dodatkowy 10-procentowy upust przy całości rachunku"
@gasu_kurobikari: Nie :) Aczkolwiek gdyby Kowalski płacił za energię cieplną tyle ile powinien, to może przykładowo w blokach przestaliby grzać absurdalne 23-25-27 stopni. I właśnie tu jest problem, bo dopłata do energii chociażby w tym aspekcie jest marnotrawieniem pieniędzy, bo naprawdę nic się nie stanie, jak w mieszkaniach ludzie będą mieć 21 stopni.