Aktywne Wpisy
Hołownia się k---a skompromitował. Pytają go o Wielichowską - w sumie też idiotyczne pytanie - a ten zamiast powiedzieć "Pytajcie się jej", bo dlaczego miałby się za nią spowiadać to atakuje dziennikarza, bo co on zrobił dla tworzenia zbiorników w kotlinie kłodzkiej.
#powodz
#powodz
dict +159
Skala zaniedbań, bylejakości, dezorganizacji w tym kraju to jest jakaś kpina. Imgw nie ma narzedzi do ostrzegania ludzi przed #powodz nikt nic nie wie. Sutryk powiedział, że spoko, dopiero w czwartek lub piatek będzie zmartwienie.
A informacje, gdzie auto przestawić ludzie sami muszą rozkminiać. By chociaż tę jedną rzecz sprawdzili i poinformowali ludzi... Niech powiedzą, że wystarczy zaparkować w Trzebnicy i wrocić pociągiem. Skąd ludzie mają wiedzieć, gdzie zaleje, a
A informacje, gdzie auto przestawić ludzie sami muszą rozkminiać. By chociaż tę jedną rzecz sprawdzili i poinformowali ludzi... Niech powiedzą, że wystarczy zaparkować w Trzebnicy i wrocić pociągiem. Skąd ludzie mają wiedzieć, gdzie zaleje, a
i po przekroczeniu progu z tych 30k PLN dostajesz do ręki 13k PLN?
to 43% tego, co przeznaczył na ciebie pracodawca
a potem, jak idziesz do sklepu kupić piwko, musisz zapłacić jeszcze 23% podatku ^^ xD
jak się z tym czujesz? odp. (ważne)
#pieniadze
@sylwek2k: ja spotkałem się z sytuacjami gdzie pracownik przechodzi do firmy 'podwykonawcy' by to ominąć. W Polsce nie brak kombinowania
@szybki_zuk: a) może zastanów się czy to Ty nie żyjesz w swojej banieczce :) b) tylko czemu ta zrzutka jest nieproporcjonalna. Czym sprawiedliwym jest zabieranie lepiej
@MaLiX: jak żeś to 13% policzył? Bo z matematyką u ciebie średnio. Nfz to 3000k rocznie to grubo ponad 2k, jeszcze ZUS. I mało kto jest na ryczałcie 8,5%, bo ci co się odważyli to im skarbówka
@marcaj: Wszystko zależy. Już jak był wybór pomiędzy 19% a 15% to wychodziło że warto, bo na każde 10000 przychodu trzeba by było mieć 2000 kosztów żeby to się spinało. Jak weszła opcja 12% to już w ogóle.
Mam ryczałt i auto w leasingu, dalej to wychodzi lepiej niż liniówka czy skala
@slane: dlatego że spojrzenie na koszty/zyski B2B jest symetryczne - dla pracodawcy UoP jest wygodniejsze od B2B (większa kontrola nad pracownikiem, a przede wszystkim mniejsze ryzyko przed ZUS, skarbówką i PIP), więc jaki to dla niego deal płacić tyle samo.
To jest napisane tak jakby mniejsze pensje w tym minimalna nie miały tego samego schematu, może zostanie ci więcej procentowo za to mniej za to kupisz, finalnie i tak zarabiając więcej i więcej płacąc
I to mi wystarcza. Tak rozumiem cywilizację.
@m0rgi: xDD
Bogatsci to w Polsce prawie podatku nie płacą a klasa średnia też kombinuje jak może żeby zapłacić jak najmniej, najbardziej j----ą w dupę grupą są ci co podatków uniknąć nie mogą czyli ci którzy są poniżej klasy średniej zaczynając od minimalnej.
Tak tak, z pewnością 5% pracujących których zarobki zaczynają się od 10k brutto w górę
@wygryw50k: może cię zaskoczę się jest sporo zawodów co ma koszty, nie tylko programiści korzystają z b2b xD
- 23580zł podatku dochodowego
- 15798zl podatku społecznego (ZUS)
- 7523zł podatku zdrowotnego (ZUS)
Daje to łącznie 46901zł