Wpis z mikrobloga

czy wiesz, że przy wypłacie 25k brutto, koszt pracodawcy to 30k
i po przekroczeniu progu z tych 30k PLN dostajesz do ręki 13k PLN?
to 43% tego, co przeznaczył na ciebie pracodawca

a potem, jak idziesz do sklepu kupić piwko, musisz zapłacić jeszcze 23% podatku ^^ xD

jak się z tym czujesz? odp. (ważne)

#pieniadze
powodzenia - czy wiesz, że przy wypłacie 25k brutto, koszt pracodawcy to 30k
i po prz...

źródło: jaktoniejestupodlenietoniewiemcojest

Pobierz
  • 208
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

problem tylko taki, ze jak przejdziesz z UoP na B2B nie zmieniajac pracodawcy, to c---a sie to oplaca.

Bo, uwaga, w roku zmiany i w nastepnym roku jestes OBOWIAZKOWO na rozliczaniu b2b w skali podatkowej.

@sylwek2k: ja spotkałem się z sytuacjami gdzie pracownik przechodzi do firmy 'podwykonawcy' by to ominąć. W Polsce nie brak kombinowania
  • Odpowiedz
@powodzenia: a jak potrzebujesz lekarza specjalisty to wyskakujesz z kasy, jak masz załatwić sprawę w sądzie to kilka lat najbidniej, a jak złapiesz złodzieja na gorącym uczynku to Policja umarza sprawę. A najlepsze jest to, że pieniędzy w budżecie wciąż jest mało.
  • Odpowiedz
a) dlaczego uważasz, że twoja banieczka oddaje w jakikolwiek sposób typową sytuację? b) b2b trzeba po prostu inaczej opodatkować albo ukrócić proceder fikcyjnych firm, gdzie to tak naprawdępracownik, bo to jest po prostu okradanie innych. Robimy zrzutkę jako społęczeństwo, korzystamy wszyscy, a płacą niektórzy.

@szybki_zuk: a) może zastanów się czy to Ty nie żyjesz w swojej banieczce :) b) tylko czemu ta zrzutka jest nieproporcjonalna. Czym sprawiedliwym jest zabieranie lepiej
  • Odpowiedz
Samego ZUSu zapłaciłem ponad 100k a dobije pewnie do 120. To jest p----------e, podatek akurat płacę sam, kazałem liczyć 12% żeby nie trzymali mojego siana na koncie ( dopłacę w kolejnym roku brakującą część do 32%). Samej dopłaty drugiego progu będę miał kilkadziesiąt tysięcy. Każdego miesiąca samego pierwszego progu wysyłam lekko 4k. Wcale się nie czuje jakoś bogato, stać mnie na jedzenie, trochę reinwestuje w dodatkowy biznes który mam ale na Merca
  • Odpowiedz
nie wiem kto przy takich stawkach pracuje na UoP.

Jeśli da się wykonywać usługi objęte ryczałtem 8.5% to podatku razem z zusem wychodzi realnie coś koło 13% przy takich stawkach.

Dlatego tak państwo ciśnie na tą umowę o pracę

@MaLiX: jak żeś to 13% policzył? Bo z matematyką u ciebie średnio. Nfz to 3000k rocznie to grubo ponad 2k, jeszcze ZUS. I mało kto jest na ryczałcie 8,5%, bo ci co się odważyli to im skarbówka
  • Odpowiedz
ryczałt to g---o, bo nie możesz robić kosztów, dlatego wychodzi słabo

@marcaj: Wszystko zależy. Już jak był wybór pomiędzy 19% a 15% to wychodziło że warto, bo na każde 10000 przychodu trzeba by było mieć 2000 kosztów żeby to się spinało. Jak weszła opcja 12% to już w ogóle.

Mam ryczałt i auto w leasingu, dalej to wychodzi lepiej niż liniówka czy skala
  • Odpowiedz
a dlaczego miałby nie zapłacić całej tej kwoty tobie?

@slane: dlatego że spojrzenie na koszty/zyski B2B jest symetryczne - dla pracodawcy UoP jest wygodniejsze od B2B (większa kontrola nad pracownikiem, a przede wszystkim mniejsze ryzyko przed ZUS, skarbówką i PIP), więc jaki to dla niego deal płacić tyle samo.
  • Odpowiedz
@powodzenia: tak jakby ktoś kto zarabia minimalną też tak nie miał. Jak pracodawcy opłaca się płacić 25k pracownikowi to dodatkowe 5k najwyraźniej też. Chyba nie wyobrażasz sobie że gdyby zlikwidować podatki dostałbyś do ręki 30k xD
To jest napisane tak jakby mniejsze pensje w tym minimalna nie miały tego samego schematu, może zostanie ci więcej procentowo za to mniej za to kupisz, finalnie i tak zarabiając więcej i więcej płacąc
  • Odpowiedz
@powodzenia: Dobrze się czuję w każdym systemie, w którym prywaciarzowi zostało dane do zrozumienia, że nie jest samcem alfa w tym stadzie, bo nad nim jest jeszcze zawsze pewien pan Kapitan ( ͡º ͜ʖ͡º)
I to mi wystarcza. Tak rozumiem cywilizację.
  • Odpowiedz
Co za zaskoczenie, że bogatsi utrzymają państwo i społeczeństwo w którym żyją

@m0rgi: xDD
Bogatsci to w Polsce prawie podatku nie płacą a klasa średnia też kombinuje jak może żeby zapłacić jak najmniej, najbardziej j----ą w dupę grupą są ci co podatków uniknąć nie mogą czyli ci którzy są poniżej klasy średniej zaczynając od minimalnej.

Tak tak, z pewnością 5% pracujących których zarobki zaczynają się od 10k brutto w górę
  • Odpowiedz
zobacz ile musisz robić kosztów na dowolnej formie opodatkowania by ta opłacała się względem ryczałtu

@wygryw50k: może cię zaskoczę się jest sporo zawodów co ma koszty, nie tylko programiści korzystają z b2b xD
  • Odpowiedz
  • 0
@moj_wykopowy_login wrzuciłem w swojego magicznego excela kwotę 300 000zl i wyszło mi że w roku zapłaciłbym:
- 23580zł podatku dochodowego
- 15798zl podatku społecznego (ZUS)
- 7523zł podatku zdrowotnego (ZUS)
Daje to łącznie 46901zł
  • Odpowiedz
@Kondtrad to też, ale ciężej dostać i drożej. A ten bimberek to normalnie w 5l butelkach po wodzie mineralnej dostajesz i robisz z tym co zechcesz :) i już nie raz stwierdzone, że łeb nie boli następnego dnia a idzie jak woda :D
  • Odpowiedz
@marcaj co ty nie powiesz, wpis opa sugeruje zawody, gdzie b2b jest tak naprawdę optymalizacją podatkową ukrytego etatu, w większości tego typu zawodów w dalszym ciągu nie ma zbyt wielu kosztów, a musisz ich robić na wiele tysięcy miesięcznie by ryczałt się nie opłacał
  • Odpowiedz
@powodzenia jezu nie mogę z dzbanów co mówią, że wystarczy przejść na B2B i generalnie jesli ktoś jeszcze tego nie zrobił, to jest debilem. c--j tam, że wiele korpo po prostu nie daje takiej możliwości xD masz być na B2B boś inaczej ciota
  • Odpowiedz