Wpis z mikrobloga

Najmądrzejsza społeczności internetu
Przychodzę z pytaniem
Jako że w-----a mnie już praca na miękkich kompetencjach chciałbym zrobić sobie kurs który pozwoli mi naprawiać sprzęty elektroniczne ( pralki zmywarki itp )

Od czego zacząć ?
#elektronika #elektryka
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tadeo123: No to czeka cię sporo nauki. Nie musisz mieć żadnego kursu, chyba że otwierasz serwis autoryzowany. Przydadzą ci się uprawnienia SEP, bo w końcu bawisz się prądem. W ramach treningu jedź na złomowisko, odkup jakąś zmywarkę i pobaw się nią, rozkręć, zdiagnozuj, napraw (być może), złóż z powrotem i odwieź.
  • Odpowiedz
@Tadeo123: zbieraj złom z domu, od znajomych i rodziny i próbuj naprawiać. Ew. możesz się zatrudnić w jakimś januszowym serwisie na jakiś czas, ale nie spodziewaj się bogactwa.
  • Odpowiedz
  • 0
@kilo-bravo: Nie mam czasu na zatrudnianie się bo normlanie pracuje zawodowo ( 40lvl here ) aczkolwiek praucje na miekkich kompetencjach a w obencych czasach jest to ciezki kawalek chleba i bardzo niestabilny , mysle nad wyuczeniem się jakiegoś twardego fachu zeby coś robić w ramach przerwy w codziennej dzialalnosci
  • Odpowiedz
@Tadeo123: no to będzie ciężko, bo przez ostatnie lata w cholerę serwisy się wyspecjalizowały, a i opłacalność napraw też jest trudna. Mnóstwo takich małych zakładów upadło. Jedyne co to możesz hobbystycznie tak jak mówiłem zacząć od złomu, a dalej jakaś współpraca z firmami.
  • Odpowiedz
@Tadeo123: zamiast iść w naprawę AGD RTV łatwiej skupić się na urządzeniach do ogrodu i elektronarzędziach, w przeciwieństwie do RTV psują się w nich silniki i łożyska które łatwiej naprawić bez specjalistycznego sprzętu i grzebania w elektronice.
Jeśli chcesz coś naprawić najważniejsze jest diagnoza i dostęp do części zamiennych poogadaj stronę north.pl
  • Odpowiedz
@Tadeo123: obczaj jakie pralki są w sklepach, zobacz pralki której marki mają najwięcej poradników samodzielnej naprawy na youtube, skontaktuj się z dystrybutorem części zamiennych jaki byś miał rabat kupując tylko u niego, zbadaj rynek na olx ile tych pralek jest wystawionych, żeby poznać ewentualną bazę/źródło części zamiennych, ogarnij stodołę/magazyn/szopę, gdzie mógłbyś trzymać te części zapasowe, zacznij naprawiać, stopniowo dokupuj sprzęt... Tak ja bym wszedł w ten temat.
  • Odpowiedz