Aktywne Wpisy
concierge +2
damian101 +1
#ufo Ostatnio na Reddicie pojawiają się filmiki z żółtymi światłami na niebie. Dlaczego o tym piszę? Bo dosłownie wczoraj widziałem coś podobnego w Polsce. Były to dwa albo trzy żółte, okrągłe światła, które od razu przykuły moją uwagę, gdy siedziałem obok okna, ale zanim zdążyłem lepiej się im przyjrzeć, zniknęły.
#programista15k #programista25k #programowanie
Taguj #truestory
W dużym uproszczeniu, wybrałeś stack oraz posiadasz stack typowego Crudowca.
Jest sporo projektów ambitnych gdzie naprawdę kładzie się nacisk na jakość i dobrą architekturę ale musisz z domeny korpo wyprowadzić. Zacznij się interesować projektami pisanymi w Rust, GoLangu oraz tematyką networkingu/clouda. Czy ML / Data Enginieering.
Jeżeli chodzi o języki C# i Java to już środowisko jest zeszmacone i traktuje się nas jak roboli co mają z---------ć w Sprintach i dowozić za wszelką cenę. Tutaj nie ma być jakości, tylko ma działać. Ma być szybko i tanio. Tam było najłatwiej wejść, nawet ludziom z
A prawda jest taka, że wzorce taktyczne DDD,
@KwasowyProktolog10kJava: @montmartre
Tak to jest jak się ma łeb popsuty od czytania samych nagłówków :D
Wycofuję się rakiem z dyskusji, bo achitekt to jeszcze nie mój level.
Tak samo w drugą stronę będziesz musiał przekonywać biznes i tłumaczyć im dlaczego coś zajmie 2 tygodnie, zamiast 2 dni tak jak by sobie tego życzyli, więc:
- rada 1 - zamiast nowego kursu na Udemy o Kubernetesie zainwestuj w książki albo kursy na temat negocjacji biznesowych i bycia asertywnym. Ludzie z biznesu którzy zlecają ci zadania do wykonania są zwykle mistrzami manipulacji i wywierania presji bo mają takie szkolenia 3 razy w roku i jest to ich być albo nie być w biznesie, więc musisz wiedzieć jak z nimi efektywnie rozmawiać i
Komentarz usunięty przez autora
No to jeszcze musisz popracować nad tym by swoją socjopatyczność ukryć za miłą buźką - w biznesie większość ludzi to mniejsi lub więksi socjopaci ale ukrywający się za ładnym wyglądem i "szczerym" uśmiechem. Wystarczy popatrzeć na
@montmartre: nie ma w tym nic dziwnego.
Kod pisany dla biznesu nie jest celem samym w sobie. W kontekście biznesowym trzeba znaleźć złoty środek - kod ma być na tyle dobry, żeby dało się go utrzymywać i rozwijać, ale najwyższy priorytet ma to aby ten kod działał i robił to co ma