Aktywne Wpisy
PodniebnyMurzyn +62
Kanapeczki se zrobiłem
G123 +2
Jakie polecacie lekkie i łatwe gry dla par na pc? Takie żeby można było współpracować, bo jak zagramy w Fife czy tekkena to się może zdenerwować druga połówka, że nie może wygrać ze mną xD
#gry
#grypc
#pcmasterrace
#gry
#grypc
#pcmasterrace
Śmieszne są te artykuły xD Rok temu ludzie zarabiali po 200zl/h i teraz pelikany myślą, że dostaną 20% podwyżki do 240zl/h, tymczasem realnie stawki rosną tylko w ogłoszeniech... wszędzie stawki spadają do tych z roku 2019-2020:
- senior dev (czyli kilka lat studiów + 5 lat stazu zawodowego włącznie z #!$%@? nauką po godzinach) za 90zl/h (15k netto b2b)
- team leader (8+ lat expa włącznie z jeszcze większym #!$%@? nauką po godzinach) ) za 115-25zl/h czyli 18-20k netto b2b
Wszystko oczywiście przez gwałtowny rozwój AI, copilitów, bardów GPT, które obecnie - nikt tego nie ukrywa - są bardzo słabe, ale biorąc pod uwagę postęp wykładniczy, co roku wychodzące rewolucyjne zmiany, które są przełomem 5x większym niż te rok temu (procent składany) - zastąpienie połowy programistów przez AI to już nie jest kwestia CZY NASTĄPI tylko KIEDY NASTĄPI.
Ludzie nie ogarniają, że nie trzeba zastąpić 100% programistów żeby był kryzys, wystarczy zastąpić 20-30% programistów żeby wywołać kryzys, bo nagle miliony specjalistów z całego świata zaleje rynek pracy, będzie po 300 CV na 1 miejsce na mida i seniora - a to oznacza spadek wynagrodzenia, którego nikt nie jest w stanie przewidzieć, być może nawet do poziomu zarobków fryzjerki.
@FredOnizuka: ale midzi i seniorzy będą srali w portki widzac masowe zwolenienia i skruszeni zamienią obecne 30k b2b na 15k, bo każdy jest zakredytowany pod
A w mojej firmie jak mieli prawie co miesiąc po kilka rekrutacji na testerów tak teraz jest zero od paru miesięcy. Puścili ogłoszenie i teraz ludzie z 5+ lat doświadczenia w tym po 2-3
@nad__czlowiek: Nie będą "srali w portki", bo skoro pracodawcy pozbędą się najsłabszych programistów, to ktoś będzie musiał ich zastąpić, bo AI sama z
tako rzecze instytut danych z dupy...
@nad__czlowiek: #!$%@? muszę powiedzieć mojemu pracodawcy, żeby przystopował z podwyżkami bo chłop na wykopie ma ból dupy xD
@nad__czlowiek:
Moim zdaniem kryzys będzie raczej polegał na czymś innym. Rynek się zwiększy, po kryzysie nastaną znowu dobre lata, ale popyt na programistów się