Aktywne Wpisy
mrocznegacie +198
Do wygrania Król Złoty - Zygmunt I Stary
To zwykłe rozdajo.
Losowanko w niedzielę o 16-17
Do tego czasu macie szansę na wygranie tego pięknego banknotu.
Warunek jak zwykle: nie zielonka, plusik oraz koment obowiązkowy (omijam plusujące boty)
To zwykłe rozdajo.
Losowanko w niedzielę o 16-17
Do tego czasu macie szansę na wygranie tego pięknego banknotu.
Warunek jak zwykle: nie zielonka, plusik oraz koment obowiązkowy (omijam plusujące boty)
Zajmuje się w robocie pisaniem aplikacji i integracji pomiędzy różnymi systemami biznesowymi, zazwyczaj stawiam to na AWSie.
Ostatnio dostałem zadanie napisać integrację z webhookiem, takie coś w stylu że system A wyśle powiadomienie na webhooka że itemy X ... X+n się zmieniły. Wtedy powinienem sprawdzić nowy stan itemow, i wysłać to do systemu B. Mały haczyk że ilość informacji o danym itemie rośnie wykładniczo, wraz z ilością powiązanych z nim itemow.
Z początku myślałem że może spróbować coś nowego i napisać to w StepFunctions. Żeby nie było za łatwo to probowalem też trzymać logikę integracji poza lambdami, tak żeby była widoczna z poziomu SF. No i byłoby bardzo fajnie gdyby nie problem ze payload pomiędzy krokami nie może być większy niz 256kb, a mój payload miał typowo 1-5mb.
Musiałbym dodać do lambdy automatyczne zapisywanie do S3 czy dynamodb. No ale wtedy trzeba by się z tym j---ć na każdym kroku i mi się zwyczajnie odechciało...
No to teraz czas na plan B: SQS -> lambda -> SQS -> lambda. Jedna lambda od zbierania danych, druga od wysyłania.
Teraz pytanie do Mirków: jak wiadomo każdy API call może się posypać of tak, ale to co się udało zebrać i tak warto przesłać. Czy wolelibyscie napisać oddzielne lambdy na każdy krok zbierania danych i zbierać w międzyczasie na S3/db czy raczej napisać jedna lambda i jeżeli jakikolwiek API call się nie uda to nie usuwać z SQSa?
P.s. tylko bez Airflow czy innych takich bo ja #serverless
Sporo rzeczy z tej książki robię od 2 lat
https://www.amazon.pl/Java-Concurrency-Practice-Goetz-Brian/dp/0321349601
@xenonso dobra uwaga, ale chyba dam radę obejść robiąc tabelkę z composite key?
@DoubleAxxis nie zrobię fanout bo tylko zwiększę częstotliwość kłopotów z API, a na czasie wykonania mi nie zależy
@obieq to tylko takie AWSowe gadanie, jak ktoś nie robi w #serverless to zupełnie inaczej świat mu wygląda
@exori_vis w Javie
@n0c0Mpr3h3nD: tylko w dynamo się nie zmieścisz, max 400kb
@obieq: dlatego ty masz 8k netto na UoP a my 30k na fakturze