Wpis z mikrobloga

Jako argumentu za feminatywami użyłeś faktu, że komuniści z nimi walczyli i z tego wysunąłeś wniosek, że każdy kto z nimi walczy, wypełnia kacapskie rozkazy

@dom_perignon: aż siebie zacytuję żeby nie było niedomówień i kolejnych fikołków;

#bekazlewactwa

@R_O_T_T_E_N: dlatego bohatersko wyśmiewasz feminatywy które wyparli
  • Odpowiedz
Pobór wojskowy powinien dotyczyć obydwu płci, tak samo jak i emerytura nie powinna być uzależniona od tego czy ktoś ma siurka

@Deska_o0: no i właśnie feminizm walczy o to żeby nigdy tak się nie stało.
  • Odpowiedz
Mylisz dwie rzeczy, te prawie 140 tys. ha są twarde dane Ministerstwa Skarbu Państwa.

@pastor_manning: nie tyle mylę a po prostu do teraz nie miałem o tym zielonego pojęcia, ale w dalszym ciągu jest tam tylko stan aktualny (na 2014) z całkowitym pominięciem sprzedanej oraz przekazanej innymi sposobami.
  • Odpowiedz
@Deska_o0: prawidłowo, dominującą płcią jest męska, statystycznie silniejsza, bardziej przystosowana do rządzenia, dlatego nie ma miejsca na osłabianie zarówno kobiet jak i mężczyzn. Jeśli kobieta jest dostatecznie silna, jest zdolna do rządzenia, to jest ministrem, posłem, prezydentem, premierem, a nie ministrą, posłą (posłanką), prezydentą, premierzycą ...
  • Odpowiedz
@aarahon: zgadzam się, niektóre feminatywy są spoko, ale jak ktoś będzie chciał mnie zmusić do używania słowa "chirurżka" to idę do lasu z karabinem.
  • Odpowiedz
@Ranmus:

A sędzina, piłkarka, nauczycielka, lekarka, eskpedientka, urzędniczka itp. już nie przeszkadzają, tak?

Akurat dla wielu żeńskich przedstawicieli zawodu sędziego, słowo "sędzina" przeszkadza, jest wręcz obraźliwe. Niegdyś bowiem używano tej formy jako określenie żony sędziego, a nie sędziego. Osobiście w tym przypadku "sędzia" traktowałbym jako formę neutralną odnoszącą się do obu płci, jedynie zamieniając zaimki w razie potrzeby.

Edit: Nie czytałem głębiej dyskusji, także pardon za ponowne pisanie tego samego
  • Odpowiedz
@Ummon: tak, to jest właśnie (chciałem napisać że problem ale po namyśle stwierdziłem że jednak nie) cecha naszego języka bo tutaj naturalnie "chirurgia" jest zajęta i nie możemy tworzyć tak prosto nazw zawodu, profesji jak w przypadku siłowania, wioślarstwa czy nauczania. Ale nie martw się, nikt nie będzie Cię zmuszał teraz czy za 10 lat używania słowa "chirurżka", to słowo gramatycznie może dzieciom sprawiać problemy ("chirurrzka") więc będzie to "chirurgralka"
  • Odpowiedz
@pastor_manning: no. Jakby Polska nie przyjęła chrztu to by ją napadli w imię wiary a tak spór został rozwiązany w sposób dyplomatyczny za co później stety czy niestety płaciliśmy srogo. Chiny jak się połapały że im się próbują klechy dobrać do pieniędzy to zostali pozbawieni przywilejów a od tamtej pory władza z nimi walczy. W Polsce wszyscy to wiedzą ale panuje jakieś takie s---------e ciche przyzwolenie, że kościół dostaje hektary
  • Odpowiedz
Chiny jak się połapały że im się próbują klechy dobrać do pieniędzy to zostali pozbawieni przywilejów a od tamtej pory władza z nimi walczy

@SarahC: jasne, komunistyczny reżim właśnie z tego powodu zwalcza zorganizowany kościół xD. Wcale powód nie jest ideologiczny, no prośba xd

W Polsce wszyscy to wiedzą ale panuje jakieś takie s---------e ciche przyzwolenie, że kościół dostaje hektary za free albo samochody sportowe od bezdomnych i nikt nic
  • Odpowiedz
nie, nie walczy, to sprzeczne z jego podstawami

@Deska_o0: tak, tak walczy i to jest zgodne z jego poglądami. Masz błędne pojęcie o feminizmie, porozmawiaj z jakąkolwiek feministką, to ci wytłumaczy że to co teraz mówisz to mansplaining, a każdy ktory nie chce iść do wojska to tchórzliwy facecik. Poczytaj twitty najbardziej znanych polskich feministek a potem obejrzyj film na YT z kanału myśleć głębiej krytykujący filmik koroluka. W polskim
  • Odpowiedz