Wpis z mikrobloga

Jaki nurt psychoterapii byłby dla mnie lepszy, cbt czy psychodynamiczny? Mam problem ciągłym zamartwianiem się, wracaniem do przeszłości do przykrych wydarzeń, śnią mi się ludzie z przeszłości i bardzo "mroczny okres" który przeżyłem, coś po prostu mnie blokuje przed byciem pewnym siebie i szczęśliwym, do tego napięcie nerwowe, ogromnie się pocę, jestem wiecznie czerwony i zestresowany #psychoterapia #depresja #nerwica
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JesteMlodyGzGdyni już Ci pisałam co musisz zrobić by wiedzieć który nurt jest dla Ciebie xD test MMPI-2 u psychologa + może dalsza diagnostyka. Jeśli masz autyzm lub ADHD to psychodynamiczna może być dla Ciebie nawet szkodliwa i niepomocna, a CBT może być zbyt ograniczone jeśli Twoje problemy wynikają z dzieciństwa i będziesz potrzebował innego nurtu psychoterapii
  • Odpowiedz
@JesteMlodyGzGdyni 15-18 lat to jest w sumie dzieciństwo bo to wiek gdy jeszcze rozwijamy się fizycznie-emocjonalnie-psychicznie. Możliwe ze nawet teraz jeszcze rozwijasz się psychicznie i emocjonalnie bo większość ludzi pełnie swojego rozwoju w tych obszarach osiąga mając 25 lat (są owszem osoby co wcześniej lub później to osiągają). Zatem terapia owszem ale dobrze właśnie iść na te testy i dostać zalecenia jaka terapia jest dobra konkretnie pod Ciebie. Bo przyjmuje się
  • Odpowiedz
@Kitku_Karola: No ja poszedłem na te wszystkie testy, wydałem kilka tysięcy złotych i co? G---o, terapeuta tylko stwierdził, że "nie bo cośtamcośtam" i zafundował stare dobre cbt. Samo CBT to jakiś żart, polega na wmawianiu ci, że tak naprawdę to się nie znasz, twoje doświadczenie nic nie znaczy i najlepiej to okłamuj samego siebie. Jeśli ktoś ma jakieś problemy emocjonalne w stylu nerwica, fobia, może depresja to może ma to
  • Odpowiedz
@donaldJretard testy określają z czym jest problem i na to są konkretne metody. Nie rozumiem „nie bo coś tan coś tam” bo to co powiedział terapeuta mogło być ważne. Metoda CBT jest dobra metoda przy pewnych problemach a przy innych jest niewystarczająca, tak samo z każdym innym nurtem psychoterapii. Co to znaczy problemy natury rzeczywistej? Wiedz ze kazda fobia, depresja czy nerwica jest wywołana przez coś lub kogoś. Istnieją tez zniekształcenia
  • Odpowiedz
@donaldJretard: Współczuję. Mnie to po prostu powiedzieli, że mam sobie zrobić test na autyzm i ciągnąć na zasiłkach do końca życia, bo terapie się w moim przypadku nie sprawdzą xd. Albo, że mam na jakiś TUS iść, który babka sama przyznała w Polsce się nie robi, bo po co. Ostatecznie nie robiłem tych testów, bo nawet jakby coś wyszło to jest jak mówisz, skończy się na zwykłym CBT, bo w
  • Odpowiedz
@Kitku_Karola: Terapeuta powiedział, że on się z diagnozą autyzmu nie zgadza, a test MMPI-2 jest arbitralny. Psychiatra zresztą też powiedział, że "zwyczajne cbt i do przodu", no ale co miał powiedzieć? "Nie ma dla ciebie nadziei i przestań przychodzić i dawać mi kasę"?.

Mój problem jest z pracą:
1. Po pierwsze jest dla mnie skrajnie wyczerpująca: jak pracowałem na pełny etat to nie miałem siły dosłownie na nic i popadłem w ostrą depresję. Tak, próbowałem sportu. Tak, próbowałem odżywiania. Tak, próbowałem lekarzy. Ludzie z autyzmem po prostu mają mniej energii i tyle. Z tym mogę sobie poradzić pracując tylko 4-5 godzin dziennie.
2. Jest nierozwijająca, dosłownie niczego (przydatnego) się w niej nie uczę, fakt, że każdego dnia robię tę samą bezmyślną robotę jeszcze bardziej mnie dobija. Próbowałem zmieniać pracę, no ale polski rynek it jest jaki jest, i znalezienie czegoś sensownego graniczy z
  • Odpowiedz
@donaldJretard to co opisujesz to idiota nie specjalista. Jak można się nie zgadzać z testami i diagnoza z tego wynikająca? XD przecież te testy są non stop badane i ulepszane przez co są coraz dokładniejsze. Ja bym poszła z obecnymi diagnozami gdzieś indziej po pomoc po prostugdzie podejdą do tematu rzetelnie ze wezmą diagnoze i powiedzą co jest lepszym nurtem dla Ciebie. Sama mam zdiagnozowany autyzm i właśnie dopiero po diagnozie
  • Odpowiedz
@donaldJretard: Z autyzmem jest właśnie ten problem, że do takiej terapii trzeba speców od tego, a w Polsce mało kto się specjalizuje w pracy z dorosłymi osobami autystycznymi. U mnie w województwie takich osób w sumie to nie ma. A CBT to cóż, jest podobno najlepsza na to zaburzenie, tylko w sumie po co ta cała zabawa z testami jak się ostatecznie i tak idzie na najpopularniejszy nurt xd. Ale
  • Odpowiedz