Czternaście lat temu Mistrzem Świata Formuły 1 został Jenson Button, a BrawnGP zdobył tytuł w klasyfikacji konstruktorów. Sensacja, która przeszła do historii motosportu. Wszystko to osiągnął zespół, zbudowany na zgliszczach fabrycznej ekipy Hondy, który istniał tylko przez jeden sezon.
@jaxonxst: Pamiętam jak było wtedy F1 show w Dublinie, Jenson przejeżdżał wtedy swoim bolidem dosłownie 2 metry ode mnie. To były takie przejazdy uliczne, motory, F1, WRC, buggy i supersamochody. Jak depnął bolidem to w kościach czułem, niesamowity dźwięk. A Janson też był spoko, zatrzymał się akurat obok mnie i jak mu pomachałem i krzyknąłem to dał kciuka w górę, niby nic a jednak miły gest. Co ciekawe, wtedy w
@jaxonxst: Honda zawsze coś odwali ;) Brawn GP powstał że rysunków i prototypów Hondy na przyszły rok. W Red Bull przed tym gdy Verstapen zdobył tytuł mistrza świata zapowiedzieli że odchodzą a później znowu chcieli wracać. Nie wiem kto tam rządzi ale inżynierów i speców mają najlepszych na świecie. Jak się za coś zabiorą to zrobią to najlepiej na świecie. W 2026 znowu wracają oficjalnie jak zapowiedzieli w tym roku.
@jaxonxst: Wtedy najlepiej mi się oglądało F1, czuć było ten klimat i wiele się działo Kilka lat później olałem F1 i nie oglądam. To co jest teraz to jakiś nieśmieszny żart. Strasznie nudne, nic się ciekawego nie dzieje i jeszcze te bezbekowe memy ze świata F1.
@jaxonxst: nie do konca na zgliszczach. Honda poddala caly sezon 2008, grzejac tyl stawki i w tym czasie budowali bolid na 2009 rok. Postawili wszystko na 1 karte, ale zarzad Hondy sie wycofal i zostal zespol na sprzedaz z mistrzowskim bolidem, choc wtedy nikt nie byl do konca tego swiadomy.
Ten bolid zbudowala Honda, Brawn nim tylko jezdzil (i w koncowce roku juz odstawal od konkurencji, ale bufor pkt zdobyty
@larvaexotech: Nie tak do końca, Brawn był od początku związany z pracami nad autem i sam wysłał zapytanie do FIA dot. podwójnego dyfuzora licząc się z tym, że prawdopodobnie zostanie ono w tym momencie zablokowane. Tak się nie stało i rozwiązanie to zostało utrzymane. Było to jawne dla wszystkich zespołów jak każde tego typu zapytanie i odpowiedz. Sam zainteresowany informował o tym inne ekipy i nie ukrywał, że nowe auto
@AntyPankracy: pamiętam przedsezonowe testy. Ludzie nie mogli ogarnąć co się odjebuje, tak z----------y te Browny. Przez długi czas wszyscy myśleli, że to tylko jakiś blef i że Brown nie może być tak szybki. Sezon ich zweryfikował. Trzeba przyznać, że Honda lubi sobie strzelać w kolana xD
@kubex_to_ja: Negocjował w imieniu swojej grupy mając za plecami mercedesa już ponoć od 2006 roku. Mącił sam dawał masę kontrolowanych przecieków i plotek. Po czym ponoć chcąc zbić cenę za wejście do F1 sam storpedował zaawansowane rozmowy. To ponoć przechyliło czarę goryczy w Hondzie, przy tak dużych nakładach mieli jak białe na czarnym, że nikt im nie zapłaci uczciwej ceny za zespół. Tam padały takie liczby, że aż trudno w
@jaxonxst: i tak i nie, moim zdaniem. Uważam, że sensacją byli na testach przedsezonowych, w Australii i może Malezji. Później już wszyscy wiedzieli, że Brawn będzie mocny, tylko się zastanawiali czy utrzymają tempo rozwoju - jak czas pokazał nie do końca, bo JB już nic nie wygrał po Turcji. Poza tym Honda szykowała się z RA109 na wygrane, o czym wspominał sam Jenson:
Witajcie. W wolnych chwilach bawię się w modelarstwo. A dokładnie zakładam oświetlenie do różnych samochodów w skali 1:18 #modelarstwo #chwalesie #hobby
Warto też odnotować, że na drugim stopniu podium w Grand Prix Brazylii 2009 stanął Robert Kubica. Na ŚwiatWyścigów.pl przeczytacie historię tego wyścigu.
#abcf1 - mój tag o Formule 1, zapraszam każdego mirka i mirabelkę na dawkę pięknej historii :)
#f1 #ciekawostki #honda #historia #motoryzacja #wyscigi
Honda zawsze coś odwali ;)
Brawn GP powstał że rysunków i prototypów Hondy na przyszły rok. W Red Bull przed tym gdy Verstapen zdobył tytuł mistrza świata zapowiedzieli że odchodzą a później znowu chcieli wracać. Nie wiem kto tam rządzi ale inżynierów i speców mają najlepszych na świecie. Jak się za coś zabiorą to zrobią to najlepiej na świecie.
W 2026 znowu wracają oficjalnie jak zapowiedzieli w tym roku.
Kilka lat później olałem F1 i nie oglądam. To co jest teraz to jakiś nieśmieszny żart. Strasznie nudne, nic się ciekawego nie dzieje i jeszcze te bezbekowe memy ze świata F1.
Wszystko kręciło się wokół słów ,,Podwójny dyfuzor''
Kiedy ciekawostka o tym co Adam Mickiewicz powiedział na torze Monako? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ten bolid zbudowala Honda, Brawn nim tylko jezdzil (i w koncowce roku juz odstawal od konkurencji, ale bufor pkt zdobyty
Trzeba przyznać, że Honda lubi sobie strzelać w kolana xD
BTW: O co cho z Wolfem?
@jaxonxst: i tak i nie, moim zdaniem. Uważam, że sensacją byli na testach przedsezonowych, w Australii i może Malezji. Później już wszyscy wiedzieli, że Brawn będzie mocny, tylko się zastanawiali czy utrzymają tempo rozwoju - jak czas pokazał nie do końca, bo JB już nic nie wygrał po Turcji. Poza tym Honda szykowała się z RA109 na wygrane, o czym wspominał sam Jenson:
https://f1.dziel-pasje.pl/F1_news-5114-Button_liczy_na_wygrane.html