Wpis z mikrobloga

Jest cisza wyborcza to może uda mi się przebić z moim materiałem znalezisko, który porusza uważam bardzo ważne kwestie. Omawiam w nim zasady ordynacji wyborczej, które zostały dostosowane do rzeczywistości, w której nie istniała jeszcze ukształtowana scena polityczna w naszym kraju (młoda demokracja po upadku PRL) i trzeba było jakoś uformować stabilny rząd kosztem proporcjonalności, która jest zapisana w konstytucji!
W 1991 roku zastosowano ultra proporcjonalne zasady, ale z racji dużego rozdrobnienia nie udało się uformować stabilnego rządu, stąd przedterminowe wybory w 1993 roku i zmiany w ordynacji wyborczej na znacznie mniej proporcjonalną, które zostały z nami na 30 lat…
To jest kwestia, która powinna zaistnieć w świadomości ludzi. Przy naszej już ukształtowanej scenie politycznej nie ma sensownego powodu, aby to funkcjonowało dalej w takiej formie! Trzeba oczekiwać dążenia do zapisanej w konstytucji proporcjonalności!

#wybory #gruparatowaniapoziomu #pracaupodstaw
rysiul86 - Jest cisza wyborcza to może uda mi się przebić z moim materiałem znalezisk...

źródło: Konstytucjawybory

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rysiul86 W ogóle nie jest przypadkiem tak, że głosujesz na konkretnych ludzi a partia tej osoby, decyduje i tak kto zasiądzie w "ławce"? Pytam, bo akurat ze wstydem przyznaję, że się w tym mało orientuję.
  • Odpowiedz
  • 50
@rysiul86: brak proporcjonalności (d'Hondt, wysokie progi) są na rękę duzym partiom. Pozbycie się tego jest prawie niemożliwe.
  • Odpowiedz
  • 12
@wojtek-m: partia decyduje tylko o kolejnościach na liście, to ma znaczenie bo ludzie głosują najczęściej na 1 miejsce na liście. Ostatecznie z listy wchodzi ten kto ma najwięcej, dlatego ostatnie miejsce na liście też jest często wchodzące, ponieważ dużo ludzi głosuje też na ostatniego na liście :)
  • Odpowiedz
  • 1
@Bpnn: dokładnie tak jest... dlatego tak ważne jest aby ludzie oddolnie tego oczekiwali, stąd mój apel i próba zwrócenia na to uwagi.
  • Odpowiedz
@rysiul86

@wojtek-m: partia decyduje tylko o kolejnościach na liście, to ma znaczenie bo ludzie głosują najczęściej na 1 miejsce na liście.

To też jakaś oznaka małej świadomości społecznej w obecnym systemie (sam ją nawet tutaj pokazałem) > Ostatecznie z listy wchodzi ten kto ma najwięcej, dlatego ostatnie miejsce na liście też jest często wchodzące, ponieważ dużo ludzi głosuje też na ostatniego na liście :)

To kolejne moje pytanie. Czy
  • Odpowiedz
  • 0
@wojtek-m:

Czy w takim razie zasada proporcjonalności jednak nie daje i tak, pewnego "pola manewru" do obsadzania przez partię "ławek"? (pomijając tych z "jedynki" mających priorytet).

Co przez to rozumiesz?
  • Odpowiedz
  • 2
@saviola7:

treść pochylona__Ciężko się tego pozbyć, skoro wybieramy partie, które łamią konstytucję.

To nie znaczy, że nie warto próbować... Wpierw trzeba w ogóle spróbować dotrzeć do świadomości ludzi, że taki problem w ogóle istnieje i to nie jest coś czego nie ma się prawa ruszać. W 1991 roku mieliśmy ultra proporcjonalne wybory więc to świadczy o tym, że może być
  • Odpowiedz
@rysiul86

@wojtek-m:

>Czy w takim razie zasada proporcjonalności jednak nie daje i tak, pewnego "pola manewru" do obsadzania przez partię "ławek"? (pomijając tych z "jedynki" mających priorytet).

Co
  • Odpowiedz