Wpis z mikrobloga

z ciekawości stworzyłem nowy nick na chess.com, no i co moge powiedzieć. Żałoba (dobre i to ze się juz nie wkruwiam). ranking ustabilizował się na 1280, mniej niż miałem na poprzednik nicku. Jakikolwiek gracz zaczyna na chess gre na poziomie 1200. a ja po 2 latach mam 1280. Nie no, wybornie, toż to poziom intelnigetnego przyuczonego border collie czy innego szympansa. I jeszcze 2 lata mi to zajęło

#szachy
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Wegrzynski: uwielbiam to... pytasz, potem właściwie sam sobie odpowiadasz. Mój ojciec ma multum książek, bo kiedyś dużo w szachy grał, ale książki odrzuciłem ostatecznie, bo wg książki jest sytuacja patowa a stockfish widzi zwycięstwo. I tak wielokrotnie było. Niby dobra pozycja wg książki, ruch X jest mega mocny, a wg kompa wskazuje równowage a ten ruch proponowany w książce nawet nie jest najlepszy. Zreszta Twój post świadczy właśnie o jednym
  • Odpowiedz
  • 0
@r4do5: te percentyle na chess com to jakaś głupota, na lichess zaczynasz z 1500 i tyle majac jesteś w ok 47 percentylu. Na lichessie mam niecałe 1700 nie pamietam jaki to percentyl ale stawiam z ok 58% takze chess comowe ponad 90 percentyl przy ranku 1200 to smiech na sali
  • Odpowiedz
  • 0
@r4do5: nie chodzi tu zresztą o percentyle, gra na poziomie 1200 (już trzymając się chess coma) jak na 2 lata gry to po prostu żenada
  • Odpowiedz
litości, jakbym tylko grał bezmyślnie to bym tego posta nie pisał

@Averte: Jeśli tak długo jesteś na poziomie 1200-1300 na chesscomie czyli poziomie na granicy początkującego i średniaka to znaczy że grasz bezmyślnie i tyle ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie wiem co umiesz, się zapytałem czy to ćwiczysz a Ty się zachowujesz jakbym krzywdził Twoją matkę #pdk

Jakbyś ćwiczył sensownie taktyki i końcówki oraz
  • Odpowiedz
z ćwiczeniem taktyk jest taki problem, że w zadaniu wiesz, że jest taktyka i szukasz jej na siłę. A w partii nie wiesz czy coś jest czy nie.

@Averte: Jak ćwiczysz sensownie taktyki, to potem zaczynasz je widzieć w partiach - zarówno jak przeciwnik podwali, jak i Ty zaczynasz widzieć że w tym wariancie Ty podwalasz.

Dlatego jak ćwiczyć taktyki to z książką - bo są przemyślane i dobrze skomponowane. Jeśli na
  • Odpowiedz