Wpis z mikrobloga

#budownictwo #majsterkowanie #pytaniedoeksperta Hej, planuje kupić mieszkanie i zastanawiam się czy ściana pomiędzy mieszkaniami z ceramiki 25cm aku jest dobra pod względem akustyki. Jest to ostatnie piętro, ale niestety z każdej strony sąsiedzi po bokach, a zależy mi na tym, aby nie było słychać sąsiadów. Ściany zewnętrze to żelbeton.

Jakieś opinie? Z góry dzięki, bo ja niestety na tym się nie znam :/
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rybeczka: Ja tam wole płytę warstwową ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

@servanor Jeśli zależy Ci na ciszy i spokoju to albo szukaj czegoś z silikatów albo sam w razie czego dobuduj sobie taką ściankę żeby mieć ciszej
  • Odpowiedz
najlepsza ściana z betonu komórkowego

@rybeczka: pod względem akustyki najgorsza.

@servanor jeżeli Ci na tym mieszkaniu zależy to poszukaj firmy która wygłusza mieszkania, niestety stracisz na metrażu. Ceramika nie jest zła, lepsza od betonu komórkowego ale silikat byłby bardziej wskazany.
  • Odpowiedz
  • 0
@robertx: @ksiak Dzięki za odpowiedź. Właśnie w jednym z pokoi mam pole manewru bo jest z czego urwać, ale niestety salon jest bardzo wąski i stracenie 10-20cm byłby katastrofą.

A jak do ceramiki i silikatu ma się żelbeton? Aktualnie mieszkam w takim bloku i pomijając dźwięki uderzeniowe, to nie ma dramatu z rozmowami czy muzyką.
  • Odpowiedz
@servanor: im cięży materiał tym lepiej pochłania dźwięki i się nie niosą. Dochodzą potem do tego jeszcze inne aspekty ale to jest jedna z podstaw. Dlatego silikat wypada najlepiej bo jest ciężki.
  • Odpowiedz