Wpis z mikrobloga

Mirki, potrzebuję porady. Otóż na osiedlu gdzie mieszkam, wspólnota mieszkaniowa wystosowała apel do mieszkańców o to, żeby na zimę zabezpieczyć płytki na balkonie (zgodnie z orzecznictwem sądowym, jest to w gestii właściciela mieszkania). U mnie tragedii nie ma, w kilku miejscach może brakuje fugi i ze dwie płytki na rogach balkonu są delikatnie obluzowane. W związku z tym, nie chciałbym teraz jeszcze robić remontu i zrywać płytki/kłaść nowe - poczekam z tym na kolejny sezon. Czy idzie jakoś zabezpieczyć balkon tak doraźnie, ale nawierzchniowo? Czytałem o "folii w płynie". A może po prostu zwykła folia/siatka malarska na zimę wystarczy? Z góry Dziękuję za wszelkie info.

#budownictwo #mieszkanie #remontujzwykopem #deweloperka #pytanie #pomocy #kiciochpyta
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wspólnota mieszkaniowa wystosowała apel do mieszkańców o to, żeby na zimę zabezpieczyć płytki na balkonie

@grzemiak: źle rozumiesz ten komunikat. Przetłumaczę go: "tak, wiemy, że płytki sa źle przyklejone, będzie pod nie wnikać woda i je rozsadzać, mamy to w dupie i już teraz się przygotowujemy, by móc potem spuścić na drzewo każdą reklamację"
I to się do tego sprowadza. Płytki na balkonie są przyklejone źle, odspajają się i pewnie
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: To jest mieszkanie z rynku wtórnego, blok z 2013 roku, tam nie ma już czego reklamować. Wspólnota obrała takie stanowisko, bo blok został oddany do użytku dawno temu i kiedy był czas na reklamację to był.
  • Odpowiedz
Wspólnota obrała takie stanowisko,

@grzemiak: tak czy tak, podejrzewam, że obrała je dla chronienia własnej d--y (na upartego można by obstawać, że płytki na balkonie są częścią wykończenia elewacji i zarządca nieruchomości za nie odpowiada), zwłaszcza że ostatnimi czasy w mediach kwestie balkonów w złym stanie technicznym były dość modne :)
Jak pisałem, jeśli płytki już się ruszają i sa ubytki w fugach, to co byś tam nie zrobił, i
  • Odpowiedz
@grzemiak: @Jarek_P wspólnota - IMO - zapowiedziała to, co jest prawdą, że każdy mieszkaniec odpowiada za to co "wypada" z jego lokalu, w tym z balkonu i ostrzegają, żeby lokatorzy zabezpieczyli luźne płytki żeby nie zrobić komuś krzywdy.

Tak jak napisałem, zabezpieczyć najtańszym kosztem.
  • Odpowiedz
@grzemiak: nie chce być nieuprzejmy ale jeżeli to Twoje mieszkanie własnościowe to wymiana takich płytek to jest jeden weekend. Nawet samodzielnie.
  • Odpowiedz
@grzemiak: znam ten ból. Przeczyść łączenia i taśma srebrna, ale jeden minus, prawdopodobnie skawali się przez zimę i będzie ciężko ją usunąć na wiosne
  • Odpowiedz