Aktywne Wpisy
Kam_sekwaw +198
Mnie jako zawodowego strażaka i kierowcę autobusu miejskiego (około 60 godzin miesięcznie) oraz moja żonę pielęgniarkę w szpitalu na Lindleya nie było stać na życie w #warszawa. W perspektywie mieliśmy kupno mieszkania 50m2 na obrzeżach, za który rata z opłatami wynosiłaby około 5500-6000 zł miesięcznie (na BK2 się nie kwalifikowaliśmy).
W Niemczech za pracę jako kierowca autobusu oraz moją żona też jako pielęgniarka jesteśmy w stanie wynająć 110 metrowy dom za 1700 euro z opłatami (coś w stylu państwowego TBS z gwarancją ceny i najmem długoterminowym) w Stuttgarcie (jednym z najbogatszych miast w Niemczech, taka Warszawa nie ma podjazdu). 7 minut pieszo mamy kolejkę, którą jest jakieś 25 minut do centrum. Po pół roku odłożyłem na kupno 5-letniego Golfa w najwyższej wersji (50% oszczędności z 6 miesięcy pracy). Obecnie staramy się o dziecko, a planujemy mieć docelowo trójkę lub czwórkę (mamy na to warunki w domu i wiemy, że o takie rzeczy jak przedszkole nie będziemy musieli się martwić). Dodatkowo razem chodzimy na darmowe lekcje języka niemieckiego.
Ciekawostka - średnia cena za m2 w Stuttgarcie to około 4900 euro (około 21000 zł). W mieście, w którym siedziby mają takie spółki jak Mercedes-Benz, Porsche, Bosch. Gdzie średnia pensja to 4300 euro. ( ͡° ͜
W Niemczech za pracę jako kierowca autobusu oraz moją żona też jako pielęgniarka jesteśmy w stanie wynająć 110 metrowy dom za 1700 euro z opłatami (coś w stylu państwowego TBS z gwarancją ceny i najmem długoterminowym) w Stuttgarcie (jednym z najbogatszych miast w Niemczech, taka Warszawa nie ma podjazdu). 7 minut pieszo mamy kolejkę, którą jest jakieś 25 minut do centrum. Po pół roku odłożyłem na kupno 5-letniego Golfa w najwyższej wersji (50% oszczędności z 6 miesięcy pracy). Obecnie staramy się o dziecko, a planujemy mieć docelowo trójkę lub czwórkę (mamy na to warunki w domu i wiemy, że o takie rzeczy jak przedszkole nie będziemy musieli się martwić). Dodatkowo razem chodzimy na darmowe lekcje języka niemieckiego.
Ciekawostka - średnia cena za m2 w Stuttgarcie to około 4900 euro (około 21000 zł). W mieście, w którym siedziby mają takie spółki jak Mercedes-Benz, Porsche, Bosch. Gdzie średnia pensja to 4300 euro. ( ͡° ͜
KRZYSZTOF_DZONG_UN +443
Mam wrażenie, że wykopki coś słabo dziś kibicują mmmarysi, dlatego podbijam pulę.
Jak mmmmarysia zdobędzie dziś zloty medal, to usuwam konto.
#oswiadczenie #paryz2024 #bojowkamariiandrejczyk #ladnapani #mecz #polska
Jak mmmmarysia zdobędzie dziś zloty medal, to usuwam konto.
#oswiadczenie #paryz2024 #bojowkamariiandrejczyk #ladnapani #mecz #polska
Czy za granicą też jest taka dychotomia na rynku pracy pt. dobrze płatne IT vs słabo płatne wszystko inne?
Ja się na prawdę nie dziwie ludziom że się przebranżawiają.. znam ludzi pracujących w #korpo które mają duże doświadczenie i umiejętności w takich branżach jak: audyt, księgowość, controlling, consulting itd. i ich zarobki są mocno NIEADEKWATNE do nakładu pracy/obowiązków/ilości problemów/wymaganej wiedzy/znajomości procesu/znajomości narzędzi. Jak ktoś przekroczy 10-12k to jest jakimś bogolem ale w zamian za to nie ma życia prywatnego i czasem nadrabia pracę nawet w weekend i zarabiając >12k musisz dodatkowo zarządzać zespołem albo być w roli managera, a nie eksperta.
#emigracja #praca #zarobki #kariera #programowanie #it
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: nie, na zachodzie IT to normalna praca. W Polsce, dzięki temu, ze w IT można pracować zdalnie, wyróżnia się na tle innych.
@mirko_anonim: jak ja nawet nie wiem co to znaczy typie
@mirko_anonim: Zależy za którą granicą. ( ͡° ͜ʖ ͡°) W lepiej rozwiniętych gospodarkach różnica jest mniejsza, bo u nas zarobki w IT są prawie na światowym poziomie, a wszystko inne o wiele niżej.
It w Polsce jest dość specyficzne. Koszty pracy są dość niskie a jednocześnie Polacy specjaliści mają dość dużo do zaoferowania. Dlatego Polska rywalizuje z Rumunią o miano Indii Europy. Jednocześnie praktycznie nie ma w Polsce żadnych globalnych firm IT, ciekawych projektów, a polscy programiści cieszą się, że zarabiają kilka euro więcej niż kasjerka w niemieckim Lidlu.
@groman43: Jeszcze Bułgarzy się pchają, bo też wymagają mniej niż my.
bzdury gadacie np Austria: Programista ma średnio 10k EUR więcej niż reszta zawodów
Jedyna różnica jest taka, że w Polsce kierowca, mechanik, nauczyciel realnie ma 5k netto a programista 20k uop brutto lub 20k netto b2b czyli 15k netto czyli 300% więcej
W Austrii programista ma 45k a reszta 35k czyli jakieś 125% więcej
@nad__czlowiek: 10k brutto. Ile z tego netto zostaje?
@nad__czlowiek: hm, ciekawa matematyka.
rzeczywiście, pomyliłem się o 1k, tragedia
Zarobki w wykwalifikowanych zawodach:
Elektryk: 42 057 euro
Mechanik przemysłowy: 41 534 euro
Technik mechatronik: 39 561 euro
@login_cwiczebny: o 25% więcej od X = 125% wynagrodzenia X
łopatologicznie 100% * x + 25% * x = 125% * x
To jest to samo tylko
@mirko_anonim: w tych branżach zarobki sa lepsze niż w IT
@nad__czlowiek: No to jednak jest różnica...