Wpis z mikrobloga

Ciekawostka: współczesne Mazdy MX-5 (nie wiem jak stare modele, może ktoś poratuje informacją) mają taką śmieszną niebieską lampkę na desce rozdzielcześktóra się świeci zaraz po odpaleniu

Co ona oznacza wedle instrukcji pojazdowej: że silnik i olej jest jeszcze zimny, należy nie przekraczać ileś tam obrotów (mądrzy Japończycy) i ogólnie obchodzić się delikatnie.

Jak zgaśnie to można N---------Ć K----E MIODU zgodnie z japońską filozofią Kodo. No może nie dosłownie jest tak napisane, ale sens jest zachowany

#samochody #motoryzacja #ciekawostki #mazda #mechanikasamochodowa
Atreyu - Ciekawostka: współczesne Mazdy MX-5 (nie wiem jak stare modele, może ktoś po...

źródło: coolant-temperature-warning-light-1616192320

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Atreyu Zabrakło tagu #heheszki Bo jeśli to nie bejt i serio zachwycasz się lampką (którą ma chyba każdy japończyk, nawet Celerio czy Yariska), która zastąpiła (choć fakt, w europejskich wozach tej lampki nie widziałem) tradycyjny wskaźnik temperatury cieczy to XDD Jeszcze wyguglaj co to znaczy jak się zapali na czerwono, dopiero w szoku będziesz ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
  • 0
tradycyjny wskaźnik temperatury cieczy to XDD

@ZlodziejBilonownic: byłbyś w szoku, jakbym ci powiedział że jednak nie należy patrzeć na wskaźnik temperatury cieczy jak chodzi o upalanie - bo woda łapie temperaturę dużo szybciej niż olej

Ja np. mam wskaźnik temperatury oleju na desce fabrycznie, dodatkowo na ekranie odczytuje sobie temperaturę w układzie chłodzenia. Jak temperatura płynu dobija do roboczych 95C to na oleju wskazówka się jeszcze nie rusza, a tam
  • Odpowiedz
@Atreyu Wskaźnik temperatury oleju wiadomo że jest jeszcze lepszy pod względem upalania ale temperaturę oleju to masz w sportowych autach... i Peugeotach niektórych. Niemniej, do zwykłej jazdy żeby np. nie gazować bez potrzeby zbyt wysoko wskaźnik temperatury cieczy wystarczy.A co do Yariski to bodajże 3 miała tę lampkę, 2 (okropny samochód z resztą) faktycznie nie.
  • Odpowiedz