Wpis z mikrobloga

Dobry, pytanie dość szybkie. Szukam auta do dłuższych tras, ma być cicho w środku. Silniki 2.0 i więcej mile wskazane. Minus? Ograniczony budżet, mianowicie na auto chciałbym przeznaczyć 15k + ewentualnie 10 mieć w zapasie. Mam się nie bać zostawić go pod blokiem, bo kupie za 30k to będę w nim spał XD.

Wybór padł na #e39 jako, że spełnia większość z założonych kryteriów. Pytanie czy 2.0 w benzynie starczy czy celować np. W 3.0D?
Raczej nie spoglądam na E60 i A6 C6 bo tutaj koszta i awaryjność zdaje się być większa. A E90 raczej będzie już głośno w trasach
#bmw #auta
  • 33
@sorek: Zależy mi głównie na skórze, grzeniu dupy i może dużym radiu. Ale każda z tych rzeczy to raczej nie problem, żeby wymienić. No i fajnie jakby była dwustrefowa klima i tempomat.

Poza tym, nie będę wydziwiał z wyposażeniem, chociaż im więcej bajerów tym lepiej.

@Trelo @lgbtagdrtv Jeśli chodzi o moc, czy jakieś wrażenia z jazdy to dla mnie ma być to po prostu sztywne, autostradowe auto w którym będzie cicho,
@Trelo: @kipowrot @lgbtagdrtv @sorek Jak kogoś jeszcze interesuje jak się sprawy toczą to donoszę, że padło na wersje 2.5/2.8 lub 3.0i. Sedan z automatem rok w zasadzie nieważny. Ale do wyposażenia trzeba dodać parktronic bo będzie tym autem od czasu do czasu jechała moja druga połówka. Zastanawiam się czy auto do 12k czy do 16k. Jestem świadomy że do jednego i drugiego wrzuce wór kasy ale nie wiem czy w takich
@RwandyjskiFront: Z doświadczenia ci powiem, że nie zwracaj uwagi na wyposażenie bo je jest bardzo łatwo dołożyć, schematy są ogólnodostępne, moduły, fotele i elementy tapicerki tanie. Sam w swojej dokładałem tempomat, multifunkcje, nawigacje, kamere cofania, fotele z podgrzewaniem i el. regulacją. Stan blachy > kolor > silnik > wyposażenie
@lgbtagdrtv: Może wybiore się do zachodniego somsiada po auto, zobaczę jeszcze. Tam stan blachy przez ich przeglądy teoretycznie nie powinien być aż takim zmartwieniem. Kolor to tam, srebro mi wystarczy. Silnik jak pisałem. Co do wyposażenia to chciałbym, żeby niektóre rzeczy po prostu były na start, żebym nie musiałbym się tym przejmować. Oczywiście nie oczekuje jakiś cudów chociażby klimatronik czy grzanie. Fotele to sobie zmienię, bez problemu.
@RwandyjskiFront: bierz turasa - są obiektywnie lepsze ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Stan blachy > kolor > silnik > wyposażenie

@lgbtagdrtv: Stan blachy > kolor > wyposażenie > silnik - głównie dlatego że silnik jest zmienić najprościej i dołożyć pierdoły z większych wersji. Dokładanie wyposażenia to już nie jest taka prosta rzecz..
@sorek: Zależy co, najgorsze jest chyba dokładanie automatycznej klimy, ale 99% e39 jakie widziałem ją ma. Ja nienawidzę robić mechaniki bo wymaga ona nadmiernego wysiłku i drogich narzędzi. Jak zmieniasz pojemność i chcesz zrobić wszystko zgodnie ze sztuką to dochodzi dużo małych rzeczy. Dołożenie wszystkich w/w przeze mnie rzeczy jak robisz wszystko na raz to zajmuje dwa dni. No i kosztuje o wiele mniej.
@lgbtagdrtv: No chyba ze chcesz heated seats dołożyć i musisz pół tapicerki #!$%@?ć, o elektrycznej kolumnie nie wspomnę, xenony to też nie hop-siup temat jak chce się to zrobić po bożemu. Najgorsze że te plastiki i zaczepy pękają i ich wymiana to masakra.
@sorek: Zdejmujesz listwy progowe, słupki b, schowek, dolną część konsoli, fotele, podwijasz wykładzine i masz wszystko na wierzchu. Zamiast xenonów dokładałem bi-ledy i jedyne co potrzebowałem zrobić to było kupienie lcm 4 i wyłączenie cold checków świateł drogowych, mijania i przednich pozycyjnych. Samo poziomowania i automatycznych świateł nie dokładałem bo dla mnie to zbędna wygoda, tak samo jak elektryczna kolumna kierownicy, bo nie ma przewagi względem manualnej regulacji (chyba, że ktoś
@kipowrot: jeśli chodzi o rozum to turas to większy bagażnik, tańszy na portalach przez co łatwiej wyrwać z lepszym wyposażeniem i do tego łatwiejsze cofanie takim długim autem. Może też ogólny stan druciarstwa być mniejszy. Ale tak bardziej podoba mi się sedan. Co do silnika to wybiorę z tej trójki ten, który będzie akurat dostępny @lgbtagdrtv @sorek szczerze? Nie chciałbym ani jednego ani drugiego dokładać. Średnio mam do tego warunki