Aktywne Wpisy
mickpl +721
Temat nieruchomości w Polsce znam od a do z i powiem Wam mirasy, że jeszcze nigdy nie brzydziłem się politykami tak jak teraz, kiedy słucham kolejnych tłumaczeń o potrzebnie pchania 0% XD
Jest zgoda od prawa do lewa, aby koncertowo wydymać całe pokolenie, które stało za nimi wieczorami w Jagodnie. Tylko po to, aby misiaczki sponsorzy kampanii nie byli w plecy, w oparach paraekonomii, że gospodarka się inaczej zawali.
Takiego soczystego plaskacza
Jest zgoda od prawa do lewa, aby koncertowo wydymać całe pokolenie, które stało za nimi wieczorami w Jagodnie. Tylko po to, aby misiaczki sponsorzy kampanii nie byli w plecy, w oparach paraekonomii, że gospodarka się inaczej zawali.
Takiego soczystego plaskacza
Njal +208
42 butelki za 2 złote 10 groszy w butelkomacie Lidla, szedłem przez całe osiedle obładowany siatami z pustymi pojemnikami po sokach jak menel, a końcowo wyszedłem na tym nawet gorzej niż pan Mietek ponieważ w lokalnym warzywniaku za szkło po Perle placą 20 groszy a ja dostałem 5 groszy od butelki - w Niemczech za tyle plastiku dostałbym rabat na jakieś 20% koszyka zakupowego, no ale Polaczka można dymać
#ekologia
#ekologia
Ogólnie może nakreślę swoją historię z "Włatcami". Ja załapałem się na tę falę włatcomanii (kiedy to serial był emitowany) będąc z pokolenia tych dzieciaków, które w tamtym okresie były w wieku zbliżonym do głównych bohaterów i które zafascynowały się serialem pomimo, że był przeznaczony dla dorosłych. Byłem więc z tych dzieciaków, które choć nie powinny, to jarały się Włatcami wtedy, gdy następowała oryginalna emisja. Powód wiadomy, była podjarka, że są przekleństwa, poważne tematy, hehe śmieszny Czesio.
Ale teraz, oglądając to jako osoba dorosła inaczej patrzę na to wszystko co jest w serialu. Teraz z perspektywy czasu dopiero dostrzegam, że w gruncie rzeczy "Włatcy" to przerysowany, przedstawiony w krzywym zwierciadle świat dzieciaków, humorystycznie przedstawione problemy, przemyślenia i zachowania tej grupy wiekowej. Ciężko było tak na to patrzeć samemu w niej będąc kiedy serial jeszcze leciał, ale teraz widząc to wszystko z dystansu kilkunastu lat naprawdę wygląda to inaczej. Sporo zachowań i sposobów myślenia jakie "chłopacy" z serialu prezentują naprawdę przywodzi na myśl okres, gdy samemu się było w ich wieku i samemu trochę takim się było lub widziało się to u innych. Fajnie też widać, jak przedstawili perspektywę dziecięcą na tematy dla dorosłych błache, ale dla dzieci bardzo ważne, np. szkolne bale, fluoryzacja w szkole, akcje picia mleka i obrzydzenie kożuchami, niepoważne i paternalistyczne traktowanie przez dorosłych itp.
Jasne, jest wiele elementów, które trochę dzisiaj zajeżdżają już żenadą, ale mi aż tak to nie przeszkadza. No i fajnie te sobie przypomnieć te kultowe teksty, które kilkanaście lat temu masa osób znała i namiętnie rzucała, widząc je też w kontekście oryginału.
#wlatcymoch #seriale #nostalgia
@Kozikiewicz: W gruncie rzeczy Włatcy to średnio udana próba wybicia się na fenomenie serialu South Park
@Kozikiewicz: To jest akurat prawda, też nie wiedziałem za dzieciaka, że takie coś jak South Park istnieje chociaż paradoksalnie za dzieciaka widziałem nawet kilka jego odcinków jeszcze na Siódemce, ale ta popularność i polskość bardziej wtedy przyciągała chociaż osobiście jestem fanem postaci Cartmana w jakiś