Wpis z mikrobloga

Chciałbym podziękować całemu zespołowi Microsoft za wspaniały Windows 11, który to, pomimo włączonego programu Cura i wydruku po USB, postanowił o godz. 22:00 pierd*lnąć sobie aktualizację z restartem komputera.
W ten sposób zmarnowałem tylko 200g i 7 godzin druku, a mogłem więcej.
Ender do rana grzał w jednym miejscu grzałkę na 225 stopni.

Teraz wydruk trwający 39 godzin mogę sobie radośnie puścić na nowo.
Jaka ta dzisiejsza technologia jest wspaniała.

#druk3d #drukarka3d #drukarki3d #zalesie
Pobierz jack_ - Chciałbym podziękować całemu zespołowi Microsoft za wspaniały Windows 11, któ...
źródło: IMG_0211
  • 66
@jack_: już od pierwszych drukarek, robionych z gwintowanych szpilek i płyt wiórowych, ludzie stawali na głowie aby tylko nie używać drukowania prosto z kompa po kablu. Windows od zawsze lubił sobie ubić wydruk po USB
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@jack_ przecież Ender (przynajmniej mój v2) ma normalnie pauzę po wywaleniu korków i po przywróceniu zasilania drukuje tam gdzie skończył przed utrata prądu. Czasem podczas burzy sam mu zasilanie wyłączam i potem jak go włączę to kontynuuje drukowanie
Czyli wg. ciebie normalny zwykły użytkownik Windows powinien grzebać w Rejestrze Windows lub modyfikować Polityki Zasad Grupy - miało nie być jak w Linuksie?

Poważnie? A jeśli komputer byłby częścią domeny Active Directory i wtedy masz ograniczenia edycji czegokolwiek to co wtedy?

Windows nie nadaje się do pracy?

@jack_:

Juz ci wyjasniam - nie jestes zwyklym userem, tylko operatorem CNC. Zostawiles maszyne bez nadzoru. Windows nie restartuje sie natychmiast.

A jezeli
@naciski: Pyta jak klikasz w mysz czy klepiesz na klawiaturze. Tutaj zrobił sobie sam restart o godzinie 22:00. Sprawdź zanim zaczniesz opowiadać banialuki.
Juz ci wyjasniam - nie jestes zwyklym userem, tylko operatorem CNC. Zostawiles maszyne bez nadzoru. Windows nie restartuje sie natychmiast.

@sylwek2k: U nas frezarki CNC pracują czasami same bez nadzoru. Bywało, że i w Soboty i Niedziele. Co 4 godziny podjeżdżał pracownik z domu i tylko klocki w robocie wymieniał. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do kompa to sam jestem we firmie administratorem i raczej nie jestem
@rvva1: Tak. Mam w domu, i teraz do Ciebie piszę, z desktopa Ubuntu. W pracy mam serwer na Ubuntu Server i na tym dwa wirtualne Windows Server'y na wirtualizacji przez KVM.

System: Kernel: 5.4.0-162-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.4.0

Desktop: Cinnamon 5.2.7 wm: muffin dm: LightDM Distro: Linux Mint 20.3 Una

base: Ubuntu 20.04 focal

Tyle, że na Linuksie nie będzie działać ani nasz system sprzedażowy, pisany pod Windows,
@naciski: Samo się zaktualizowało. Windows 10/11 ma coś takiego jak czas godzin pracy, gdzie teoretycznie ma dać ci spokój z aktualizacjami i robi to właśnie poza podanym zakresem pracy. Wszystko OK jeśli chodzi o aktualizacje ale nie samoczynny wymuszony restart komputera. Tym bardziej gdzie wie, że uruchomiona jest aplikacja.