Wpis z mikrobloga

W dyskusjach o pierwszeństwie rowerzystów na przejazdach rowerowych, często pojawia się argument

ostatnio zmieniły się przepisy i rowerzysta ma pierwszeństwo dopiero na przejeździe

I ja nigdy nie mogę się doprosić o konkretną podstawę prawną. Kiedy i jak zmieniła się treść art. 27 PoRD, że według niektórych nastąpiła taka zmiana?

#rower #przepisydrogowe
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@tomek_27: to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Ja art. 27 znam i tam nie ma słowa już i nigdy go nie było. A jedyna zmiana w ostatnich ~10 latach wynikała z dostosowania do zmian w nazewnictwie w PoRD. Oczywiście mogę się mylić.
Dlatego jeszcze raz - poproszę jasno wskazać - było tak, jest tak, dlatego zmieniły się zasady pierwszeństwa.
  • Odpowiedz
@kuraku oczywiście że rowerzysta ma pierwszeństwo na przejeździe dla rowerów. Ułomy często piszą że rowerzysta nie ma pierwszeństwa przed przejazdem ble ble ble. A co mnie to obchodzi? Do potrącenia dochodzi przed przejazdem czy na przejeździe? Jak samochód mnie potrafi na przejeździe to mówię do policjanta i sędziego że zostałem potrącony w momencie gdy byłem na przejeździe i elo miłego dnia.
  • Odpowiedz
  • 0
@dziobnij2: ja to wiem, tylko dosłownie wczoraj wczoraj była na mirko dyskusja, w której ludzie gadali kocopoły, w tym właśnie to o "niedawnej zmianie przepisów" i próbuję zdobyć źródło, na czym opierają swoje, według mnie błędne, przekonanie :)
  • Odpowiedz
@kuraku: generalnie chodziło o te zmiany opisane przez brd24:
https://www.brd24.pl/prawo/minister-adamczyk-po-cichu-odebral-rowerzystom-pierwszenstwo-przed-przejazdami-rowerowymi/
https://www.brd24.pl/rozmowy/czy-zmiana-w-prawie-oznacza-ze-nie-musisz-juz-nigdy-ustepowac-rowerzyscie-alez-nie/
wcześniej obowiązki kierowcy przy dojeżdżaniu do przejścia dla pieszych / przejazdu dla rowerów były takie same, po przeniesieniu tego do ustawy już dotyczą jedynie przejścia dla pieszych.
Nie mam w sumie nic do dodania poza wnioskami z drugiego artykułu, nawet jeśli te zmiany formalnie nie zmieniają tego kto zostanie ustalonym jako winny przez sąd, tak na pewno prowadzą do
  • Odpowiedz
@kuraku: Przejazd rowerowy na prostej drodze jest problematyczny bo tam nikt nie ma pierwszeństwa. Tzn pierwszeństwo jest wytyczane dopiero w momencie wjazdu na przejazd przez samochód lub rower. Dodatkowo nie ma przepisu o wtargnięciu rowerzysty co oznacza że pierwszy ma pierwszeństwo a winny będzie ten kto uderzy w pojazd.
  • Odpowiedz