Wpis z mikrobloga

18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

@rivers666: ja wiem, że pasta, ale akurat we włoskiej kuchni nad ktora sie tak wszyscy spuszczajo, to przypraw nie ma za duzo. Znaczy janwiem, ze kojarzymy z oregano czy rozmarynem, ale zasadniczo to w wiekszosci dan sie ich nie dodaje, bo to moze swiadczyc, ze inne produkty byly nie najlepszej jakosci jak np pomidory.
Dlatego jak sie pojdzie do wloskiej knajpy z domowym jedzeniem, to wiele dan bedzie zalatywac polską jarzynką
Żur należy do najstarszych potraw przygotowywanych na Śląsku. Jego nazwa wywodzi się od niemieckiego słowa „sauer” oznaczającego kwaśny, ukiszony, zakwaszony. „Określenie to przyjęło się na całych ziemiach polskich około XV wieku. Słowem żur określano wtedy potrawy z zakwaszonej mąki. (…) żur z kartoflami jedzono na Śląsku dopiero od przełomu VXIII i XIX wieku, gdyż dopiero wtedy zaczęto uprawiać tu kartofle (...) był nawet w domu specjalny garnek, nazywany żurokiem, w którym zawsze
@rivers666: Trzeba mieć w sobie na tyle dyscypliny aby żreć co dają bez marudzenia. I na tyle rozumu żeby nie marudzić, bo to i tak nic nie zmieni ¯\(ツ)/¯