Kupiłem bilety przez Kiwi i dostałem maila że będę musiał zapłacić 55 euro na lotnisku jak nie odprawie się przez stronie Ryanair którymi lecę. Czy to jest normalna praktyka, wy jak gdzieś lecie tymi liniami to też to musicie robić? #tanieloty #ryanair #podroze #podrozujzwykopem #pytanie #kiwi
@interpenetrate: tanie linie lotnicze (nie wszystkie, ale najpopularniejsze ryanair i wizzair tak robią) pobierają opłaty za odprawę na lotnisku aby wymusić na pasażerach samodzielną opłatę online. Gdyby nie to, to większość poszłaby odprawiać się do check-in, wydłużając kolejkę i generując większe zapotrzebowanie na pracowników. Od pewnego czasu jest to też źródło dochodów od zapominalskich - kiedyś można było zrobić odprawę online na długo przed lotem, a później sukcesywnie skracano ten
@interpenetrate plac 50 euro. Sa rozne mozliwosci. Pamietaj ze np. w WizzAir bookingu dokonuje sie 24h przed odlotem. Mozesz dzwonic na ich infolinie(zdziercy) albo probowac wyjasnic na samym lotnisku w jakims punkcie (przewaznie jest jeden prywatny punkt obslugujacy wszystkie linie). Poszukaj w Kiwi numer bookingu, no i nazwiska na jakie zostalo dokonane.
@blackmesa: @kjungst tak, dostałem kod rezerwacji, ale bałem się że to jakiś spammail. Niemniej, to chyba jak rozumiem jeszcze nie odprawa, tylko wysłanie wniosku o odprawę i po weryfikacji danych, dostajesz możliwość odprawy która włącza się 24h godziny przed lotem jeśli wszystko dobrze zrozumiałem. Ja jak na razie musiałem wysłać zdjęcie podpisu, a potem paszportu i pod spodem tego podpisu
@hadrian3: nie odpowiem Ci z czego to na pewno wynika, bo nie wiem. Podejrzewam, że z trzech przyczyn: - to potwierdzenie gotowości do lotu i przydzielenie miejsca w samolocie. W przypadku gdybyś się odprawił a nie przyszedł do bramki wyjściowej to będą Cię wołać, gdybyś gdzieś się zasiedział na lotnisku. - to przesłanie aktualnych danych osobowych (możesz kupić bilet nie mając jeszcze paszportu albo mając inny dokument). - to forma uproszczenia procedur i
W przypadku gdybyś się odprawił a nie przyszedł do bramki wyjściowej to będą Cię wołać, gdybyś gdzieś się zasiedział na lotnisku.
@kishibashi: tylko jeśli faktycznie jesteś na lotnisku na strefie tranzytowej (wiedzą o tym, bo odbijałeś się kartą pokładową przed security). Nie sądzę żeby wołali każdego tylko dlatego że odprawił się online, bo wtedy praktycznie przy każdym locie by musieli wołać kogoś, kto w ogóle nie dotarł na lotnisko.
@u-kill-u-homo: wołają, ale kryterium jest raczej inne - nadany bagaż. Jeśli nie wejdziesz do samolotu to Twój bagaż trzeba usunąć, a to trwa i lepiej poszukać pasażera.
#tanieloty #ryanair #podroze #podrozujzwykopem #pytanie #kiwi
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Ja jak na razie musiałem wysłać zdjęcie podpisu, a potem paszportu i pod spodem tego podpisu
- to potwierdzenie gotowości do lotu i przydzielenie miejsca w samolocie. W przypadku gdybyś się odprawił a nie przyszedł do bramki wyjściowej to będą Cię wołać, gdybyś gdzieś się zasiedział na lotnisku.
- to przesłanie aktualnych danych osobowych (możesz kupić bilet nie mając jeszcze paszportu albo mając inny dokument).
- to forma uproszczenia procedur i
@kishibashi: tylko jeśli faktycznie jesteś na lotnisku na strefie tranzytowej (wiedzą o tym, bo odbijałeś się kartą pokładową przed security).
Nie sądzę żeby wołali każdego tylko dlatego że odprawił się online, bo wtedy praktycznie przy każdym locie by musieli wołać kogoś, kto w ogóle nie dotarł na lotnisko.