Aktywne Wpisy

JurgenKlinsman +26
#rozdajo Wojna o Honor!
Z powodu upadku nowego Honora Magic 7 pro do obszczanego śniegu, komentarz z największą ilością plusów otrzyma go paczkomatem na paczkomat.
Zasady są proste, plusujesz ten wpis, komentujesz (jak nie wiesz co napisać to mnie zwyzywaj, zbluzgaj mi jak nigdy), a następnie czekamy do północy i przez MirkoRandom wybierzemy komentarz z największą ilością plusów.
Wysyłam dziś z dostawą w niedzielę.
Z powodu upadku nowego Honora Magic 7 pro do obszczanego śniegu, komentarz z największą ilością plusów otrzyma go paczkomatem na paczkomat.
Zasady są proste, plusujesz ten wpis, komentujesz (jak nie wiesz co napisać to mnie zwyzywaj, zbluzgaj mi jak nigdy), a następnie czekamy do północy i przez MirkoRandom wybierzemy komentarz z największą ilością plusów.
Wysyłam dziś z dostawą w niedzielę.
źródło: kutas-honoru
Pobierz
Infex +313
#wladcapierscieni Nic się ten film nie zestarzał
źródło: image
Pobierz

addlibrary(nazwafolderu ...)
targetincludedirectories(nazwafolderu ${CMAKECURRENTSOURCEDIR})
Niestety to nie działa. W tutorialach na internecie widziałem że ludzie tworzą podfoldery include I tam wrzucają wszystkie headery w danym folderze, a następnie robią targetincludedirectories(nazwafolderu include).
Da się to jakoś rozwiązać bez tego dodatkowego folderu? Nie chcę aż takich drastycznych zmian wprowadzać. Do tej pory było to rozwiązane przez
targetincludedirectories(${CMAKESOURCE_DIR}/s-x), gdzie src to główny folder z całym kodem. Wydaje mi się że to rozwiązanie jest złe, bo wtedy dany folder(moduł) wciąga do siebie headery z całego projektu, a nie tylko ze swojego folderu. Mam rację że tak się nie powinno robić?
#cmake #cpp
Generalnie to wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć. Jeżeli to nie są nagłówki publiczne, to nie ma potrzeby wydzielać ich i mogą znajdować się w katalogu ze źródłami. Wtedy możesz je "includować" z tylko z generatorem $<BUILD INTERFACE: jak w dokumentacji: https://cmake.org/cmake/help/latest/command/target_include_directories.html
Jeśli nie
Czy dobrze rozumiem że include trzyma tylko te headery, które powinny być dostępne na zewnątrz modułu, a folder src trzyma wszystkie pliki cpp oraz te headery, które są wewnętrzna (prywatną) implementacja modułu?
Przy okazji zapytam jeszcze o jedno. Jakie są wady/zalety takiej enkapsulacji na poziomie cmake? Czy to jest pod
Poza tym publiczne nagłówki łatwiej się używa jeżeli leżą w mocno pogrupowanym i posegregowanym drzewie katalogów, wtedy łatwiej znaleźć odpowiedni plik używając cudzej biblioteki. Osobiście wolę w src trzymać jeden wielki wór, a w include