Mirki, jestem na etapie zakupu monitora QHD. Biorę z Xkom, bo mam voucher -300 do wykorzystania plus zakup na firmę. Monitor będzie podłączony do Legiona 5 z ryzenem 4600h + rtx2060 115wat. Gram w nieco starsze gry typu diablo2 Resurrected i bf5, więc wydajnością na tej rozdzielczości się nie martwie. Poza tym internet+YouTube. Mało filmów/ seriali. Rozważam na ten moment dwa, między którymi jest 340zl różnicy. Prosze o podpowiedź czy warto dopłacać do Gigabyte względem LG. A może jakiś inny z xkom? #komputery #monitory #it #pcmasterrace #hardware #kiciochpyta
@psikuta_jaroslaw: właśnie Panie #!$%@? bez s obczajalem obydwu i mam nieco dylemat. Ten Gigabyte wydane się lepszy patrząc na obie recenzje. Lepszy stand, regulowany, ekran parametrami również fajniejszy, tryb kilku urządzeń, lepsze czernie, lecz stilgar w pewnym momencie recenzji LG mówi, że właśnie ekran lepszy ma ten lg względem m27q. Recka LG nowsza o rok.
@babicz99: Ciężko powiedzieć, jakiś czas temu fan LG, teraz kupiłem Gigabyte m28 i jestem o wiele bardziej zadowlony, to chyba nowsza konstrukcja. m27q jest podobny do m28 roznia sie rozdialja, ale m28 ma od cholery ficzerów i jest najlepiej skalibrowanym monitorem jakie używałem.
@babicz99: Ciężko mi to ocenić, aktualnie ten m28 to najlepszy monitor jaki widziałem, ale też swoje kosztował. Pewnie po moich doświadczeniach brałbym na twoim miejscy Gigabyte.
Jak dla mnie te matryce mają genialna kalibracje kolorów i równość
@wypokowy_expert: HDMI 2.0 jest z tego co patrze w internety. A po displayporcie nie będzie to chodziło? I czy lepiej puscic sygnał przez DP czy HDMI 2.0?
@wypokowy_expert: hej, a weź prosze rzuć okiem na screenshot rozmowy z xkom I podpowiedz, bo oni nie wiedzą, czy jak dokupie, kabel, ktory na jednym końcu ma usb-c do lapka (łapek ma w usbC zintegrowany dp w standardzie 1.4), a na drugim DP do monitora to mogę oczekiwać, że będzie działa hub-usb w monitorze oraz obraz w dobrej jakości? Coś wyczytałem w guglu, że niby można tak zrobić tylko kabel
ktory na jednym końcu ma usb-c do lapka (łapek ma w usbC zintegrowany dp w standardzie 1.4), a na drugim DP do monitora to mogę oczekiwać, że będzie działa hub-usb w monitorze oraz obraz w dobrej jakości?
@babicz99: nie, hub USB w monitorze to będzie działał jak podłączysz kablem usb-c z obu stron i kabel musi być w dopowiednim standardzie żeby obraz przesyłał
@babicz99: polecić to nie polecę moge jakiś przykładowy pokazać, ale jakości nie mogę gwarantować. Kabelek musi mieć minimum standard displayport (od razu 1.4 brać) no dobrze żeby miał ładowanie 5A, nawet jak monito ma słabsze. Taki przykład... Urwa poddaje się uja można znaleźć na allegro , coś takiego https://www.x-kom.pl/p/1121666-kabel-usb-belkin-kabel-usb-c-40-100w-08m.html
Biorę z Xkom, bo mam voucher -300 do wykorzystania plus zakup na firmę.
Monitor będzie podłączony do Legiona 5 z ryzenem 4600h + rtx2060 115wat.
Gram w nieco starsze gry typu diablo2 Resurrected i bf5, więc wydajnością na tej rozdzielczości się nie martwie.
Poza tym internet+YouTube. Mało filmów/ seriali.
Rozważam na ten moment dwa, między którymi jest 340zl różnicy.
Prosze o podpowiedź czy warto dopłacać do Gigabyte względem LG.
A może jakiś inny z xkom?
#komputery #monitory #it #pcmasterrace
#hardware #kiciochpyta
https://www.x-kom.pl/p/657424-monitor-led-27-gigabyte-m27q-rev-20.html
https://www.x-kom.pl/p/612636-monitor-led-27-lg-27gn800-b.html
Ten Gigabyte wydane się lepszy patrząc na obie recenzje.
Lepszy stand, regulowany, ekran parametrami również fajniejszy, tryb kilku urządzeń, lepsze czernie, lecz stilgar w pewnym momencie recenzji LG mówi, że właśnie ekran lepszy ma ten lg względem m27q.
Recka LG nowsza o rok.
I czy może miałeś w rękach tego LGka?
Pewnie po moich doświadczeniach brałbym na twoim miejscy Gigabyte.
Jak dla mnie te matryce mają genialna kalibracje kolorów i równość
Tu masz porównanie, też widać że gigabyte o wiele lepszy: https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/gigabyte-m27q-vs-lg-27gn800-b/19668/21782?usage=3623&threshold=0.10
@babicz99: nie pamiętam czy ten legion juz miał hdmi 2.0, czy będzie musiał przynajmniej stówę dołożyć na kabelek usb-c DP w odpowiednim standardzie.
HDMI 2.0 jest z tego co patrze w internety.
A po displayporcie nie będzie to chodziło?
I czy lepiej puscic sygnał przez DP czy HDMI 2.0?
Czasem tez monitor po HDMI jest wykrywany jako telewizor i ma skopane kolory dopóki się tego ręcznie nie przestawi
Coś wyczytałem w guglu, że niby można tak zrobić tylko kabel
@babicz99: nie, hub USB w monitorze to będzie działał jak podłączysz kablem usb-c z obu stron i kabel musi być w dopowiednim standardzie żeby obraz przesyłał
A na co zwracać uwage szukają odpowiedniego kabla?
Podzecisz coś z allegro?
Kabelek musi mieć minimum standard displayport (od razu 1.4 brać) no dobrze żeby miał ładowanie 5A, nawet jak monito ma słabsze.
Taki przykład... Urwa poddaje się uja można znaleźć na allegro , coś takiego https://www.x-kom.pl/p/1121666-kabel-usb-belkin-kabel-usb-c-40-100w-08m.html
Zje mi to oba porty usb-c, bo legion ma tylko jeden, ale lepsze to niż dwa grube kable.