Wpis z mikrobloga

Mirki, jestem na etapie zakupu monitora QHD.
Biorę z Xkom, bo mam voucher -300 do wykorzystania plus zakup na firmę.
Monitor będzie podłączony do Legiona 5 z ryzenem 4600h + rtx2060 115wat.
Gram w nieco starsze gry typu diablo2 Resurrected i bf5, więc wydajnością na tej rozdzielczości się nie martwie.
Poza tym internet+YouTube. Mało filmów/ seriali.
Rozważam na ten moment dwa, między którymi jest 340zl różnicy.
Prosze o podpowiedź czy warto dopłacać do Gigabyte względem LG.
A może jakiś inny z xkom?
#komputery #monitory #it #pcmasterrace
#hardware #kiciochpyta

https://www.x-kom.pl/p/657424-monitor-led-27-gigabyte-m27q-rev-20.html

https://www.x-kom.pl/p/612636-monitor-led-27-lg-27gn800-b.html
  • 16
  • Odpowiedz
  • 0
@psikuta_jaroslaw: właśnie Panie #!$%@? bez s obczajalem obydwu i mam nieco dylemat.
Ten Gigabyte wydane się lepszy patrząc na obie recenzje.
Lepszy stand, regulowany, ekran parametrami również fajniejszy, tryb kilku urządzeń, lepsze czernie, lecz stilgar w pewnym momencie recenzji LG mówi, że właśnie ekran lepszy ma ten lg względem m27q.
Recka LG nowsza o rok.
  • Odpowiedz
@babicz99: Ciężko powiedzieć, jakiś czas temu fan LG, teraz kupiłem Gigabyte m28 i jestem o wiele bardziej zadowlony, to chyba nowsza konstrukcja. m27q jest podobny do m28 roznia sie rozdialja, ale m28 ma od cholery ficzerów i jest najlepiej skalibrowanym monitorem jakie używałem.
  • Odpowiedz
Legiona 5 z ryzenem 4600h + rtx2060 115wat.

Gram w nieco starsze gry typu diablo2 Resurrected i bf5, więc wydajnością na tej rozdzielczości się nie martwie.

@babicz99: nie pamiętam czy ten legion juz miał hdmi 2.0, czy będzie musiał przynajmniej stówę dołożyć na kabelek usb-c DP w odpowiednim standardzie.
  • Odpowiedz
@babicz99: w teorii gsync fresync czy jak tego nie nazwą powinien działać dopiero na HDMI 2.1 a po DP działa od dawna

Czasem tez monitor po HDMI jest wykrywany jako telewizor i ma skopane kolory dopóki się tego ręcznie nie przestawi
  • Odpowiedz
  • 0
@wypokowy_expert: hej, a weź prosze rzuć okiem na screenshot rozmowy z xkom I podpowiedz, bo oni nie wiedzą, czy jak dokupie, kabel, ktory na jednym końcu ma usb-c do lapka (łapek ma w usbC zintegrowany dp w standardzie 1.4), a na drugim DP do monitora to mogę oczekiwać, że będzie działa hub-usb w monitorze oraz obraz w dobrej jakości?
Coś wyczytałem w guglu, że niby można tak zrobić tylko kabel
babicz99 - @wypokowy_expert: hej, a weź prosze rzuć okiem na screenshot rozmowy z xko...

źródło: 1000027238

Pobierz
  • Odpowiedz
ktory na jednym końcu ma usb-c do lapka (łapek ma w usbC zintegrowany dp w standardzie 1.4), a na drugim DP do monitora to mogę oczekiwać, że będzie działa hub-usb w monitorze oraz obraz w dobrej jakości?

@babicz99: nie, hub USB w monitorze to będzie działał jak podłączysz kablem usb-c z obu stron i kabel musi być w dopowiednim standardzie żeby obraz przesyłał
  • Odpowiedz