Wpis z mikrobloga

Obejrzałem Matrix po 20 latach.
W mojej głowie utrzymywał się obraz tego filmu jako efekciarskie kino akcji z domieszką sci-fi, lateskowe ubranka, smutni panowie w okularach i dziarskich garniturach, którzy naparzają niezliczoną ilość pocisków we fruwającego neo i trinity.

Po wczorajszym seansie pozostaję w głębokiej zadumie, jak świat wykreowany przez Wachowskich wyprzedzał tamte lata. W dobie teraźniejszego boom na SI i zachłyśnięcia się społeczeństwa sztuczną inteligencją dostałem permanentnego dreszczu na plecach w trakcie seansu.

Tak samo jak Neo po pierwszym załadowaniu do matrixa, poczułem niepokój, a mój organizm odrzucał myśl, że wszystko wokół jest wytworem naszej wyobraźni, a my jesteśmy jedynie bateriami dla maszyn sterowanych przez SI.

Podobnie jak Neo, wstałem z łóżka i zerzygałem się na panele w trakcie trwania filmu. Spanikowałem. Zacząłem niszczyć elektronikę w domu. Najpierw router przez balkon, potem telefon o ścianę. Jednak zdałem sobie sprawę, że z tego nie da się wyjść.

Kiedy moja żona wróciła do domu z wieczornej jogi, jej oczom ukazał się 31 letni mąż siedzący w czeluściach mroku na salonowej kanapie, którego gołe stopy malowniczo mieszały w rzygowinach na podłodze, układając je w napis "Follow the white rabbit".

Po otrzymaniu sterty uprzejmości na temat stopnia mojego p-----------a psychicznego wziąłem mopa, posprzątałem rzygi, poszedłem po router za balkon, a dzisiaj ide do Play przedłużyć umowę i wziąć nowy telefon.

Żona idzie jutro znowu na jogę, a ja razem z Neo spróbuję obronić Syjon przed Maszynami. Tym razem jednak odstawię syna do szwagierki.

#film #recenzja #pasta
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krzywy_kanister ja sie nie podniecam. ale peawda jest taka, ze wachofscy pokazali szerokiej publicznosci coś z czym styczność mialo jedynie waskie grono osob na swiecie. czyli czytelników mangi, scfi i widzów anime. I zrobili dobra robote bo dzieki nim wielu ludzi sie na te gatunki dopiero otworzyło
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister w porównaniu z tym jak bardzo staly sie popularne po 2000r to raczej byly niszowe. co bylo w polsce? dwie strony w secret service? i kilka seriali na poloni 1. prawie nikt nie rozumiał nawet, ze to anime
  • Odpowiedz