Wpis z mikrobloga

#niger #swiat
To jest dla mnie niesamowite jak niewielkie zainteresowanie jest tutaj sytuacją w Nigrze. Wojna w zasadzie może być lada dzień, ECOWAS wydał ultimatum, a jak nie to wchodzi z interwencją wojskową. W senacie Nigerii (członka ECOWAS) natomiast odrzucili prośbę prezydenta o wysłanie wojsk do Nigru. Wydawało by się temat ciekawy, a tutaj cisza i spokój xD

Czasem mam wrażenie, że zostali tutaj tylko opłaceni trolle, a wiadomo, że za pisanie o sytuacji tam nikt nie płaci.

Dziwi tym bardziej, że w dobie wojny na ukrainie temat junty w nigrze, można porównać do przewrotu w ukrainie. Tutaj mamy pro zachodni, francuski rząd obalony wojskowo przez wojsko a w tle mamy wątek udziału(?) rosji i wagnera. Kolejną kwestią jest ludność Nigru które cieszy się (?) z wyzwolenia spod 'okupacji' francuskiej.
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hekun: Tak samo jak np. Azjatów nie obchodzi Ukraina to tak samo nas nie obchodzą jakieś murzyńskie bitwy na patyki. Zresztą jest ich tam za dużo to reszta świata się nawet ucieszy z redukcji ich populacji. ¯\(ツ)/¯
T.....n - @Hekun: Tak samo jak np. Azjatów nie obchodzi Ukraina to tak samo nas nie o...

źródło: picture

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 302
@Hekun Francuzi wiele zrobili by być znienawidzonymi przez narody Sahelu, traktują ten region Afryki jak neo-kolonię, korporacje robią tam co chcą.

Pechowo dla Nigru wpadł w ręce Rosjan i Wagnerowców którzy robią to samo tylko z swym "wschodnim" rozmachem.
  • Odpowiedz
@Hekun: człowieku to jest Afryka i to nawet nie północna. Kogo to tu interesuje? Sytuacja ta ma jakiś wpływ na interesy zachodu w Afryce, ale nie bardzo ma wpływ na społeczeństwa zachodnie.
  • Odpowiedz
To jest dla mnie niesamowite jak niewielkie zainteresowanie jest tutaj sytuacją w Nigrze.

@Hekun: Człowieku, ja mam w------e na wojnę NA ukrainie, a co dopiero potencjalną wojnę w Nigrze. XD
  • Odpowiedz
@Tytanowy_Lucjan: a ja tam bardzo "kibicuję" tym państwom afrykańskim, które bardzo pragną być w pełni niezależne i jak to sobie świetnie dadzą rade bez ingerencji cywilizowanych państw europejskich, a które skończy się zapewne jeszcze większą biedą, a prawdopodobne przejęcie wpływów francuskich przez ruski mir, w którym dla dużej części społeczeństwa kibel to wyższa zdobycz techniki, tylko spotęguje ten efekt ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Hekun: wierzę, że jest na wykopie mnóstwo osóvb dla których temat jest znaczący i interesujący, w zalewie ruskich onuc i wołyniarzy, a także ze względu na po prostu odległość tematu, zainteresowanie proporcjonalnie maleje
  • Odpowiedz
@Tamyolo: Ja bym ich zostawił w spokoju i pilnował tylko by ruscy oraz chinole się trzymali z daleka. Do tego odcięcie od dostaw europejskiej żywności (by się przestali mnożyć na potęgę) i flota na morzu środziemnym strzelająca do każdej nielegalnej łódki atakującej granice europejskie.
  • Odpowiedz
@Hekun: Dla mnie to jest niesamowite że w 2023 roku po dekadach syfu które odwaliły państwa kolonialne i amerykańscy biznesmeni ciągle znajduje się ktoś, kogo dziwi zmiana stron lub wprost wyprzedanie państwa komuś z BRICSu i OPECu. No ale tak to jest jak się widzi świat w różowych okularach i wierzy w to że 'no przecież są pod zachodnią jurysdykcją to powinni mieć raj na ziemi' ale nie mają i
  • Odpowiedz