Wpis z mikrobloga

@Ber3n Co w ogóle trzeba mieć w bani, żeby ot tak wziąć czyjeś zdjęcia i stworzyć sobie mema dla jaj, nie myśląc o konsekwencjach, którymi będzie mierzyć się ta osoba.

Ludzie mają gówno zamiast mózgu.
  • Odpowiedz
Trochę jak z mięsnym jeżem i tym chłopakiem. Trochę inny case ale memy i wyśmiewanie skończyły się dla niego tragicznie.

@Ber3n: Co to za historia? Jakiś link? Ja chyba nawet tych memów nie znam.

@
  • Odpowiedz
ale ktoś kto drukuje przesłaną grafikę nie zarabia na tej grafice tylko na drukowaniu, nie pobiera opłaty licencyjnej, itd..

@SpalaczBenzyny: A sprzedawca magnesów nie zarabia na tej grafice tylko na magnesie. Fajnego fikołka zrobiłeś xD.

że drukując grafikę przesłaną przez klienta łamiesz jakieś prawo,

zresztą właśnie nie wiem czy w ogóle jest wymagane jakieś oświadczenie przy
GlebakurfaRutkowski_Patrol - >ale ktoś kto drukuje przesłaną grafikę nie zarabia na t...

źródło: Bez tytułu2

Pobierz
  • Odpowiedz
Fajnego fikołka zrobiłeś xD.

@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: nie jest to żaden fikołek, jak drukujesz sobie tę grafikę w np. automacie fotograficznym w Tesco to też operator tej maszyny zarabia na wykorzystaniu tego wizerunku w celach zarobkowych?

bo sprzedawca magnesów zarabia na sprzedaży tego wizerunku bo reklamuje ten magnes z tym wizerunkiem jako
  • Odpowiedz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: krótka piłka, zamawiam taką kartę, bank mi ją drukuje, zdjęcie "moje" (powiedzmy, że ja sam zrobiłem to selfie swoim telefonem), zapłaciłem 5 zł za taką kartę

bank złamał prawo drukując takie zdjęcie na karcie?
wg Twojej oceny bank wykorzystał wizerunek bez zezwolenia w celach zarobkowych?

ps. zamiast "karta" możesz wstawić "magnes"
SpalaczBenzyny - @GlebakurfaRutkowski_Patrol: krótka piłka, zamawiam taką kartę, bank...

źródło: Zrzut ekranu 2023-08-13 160841

Pobierz
  • Odpowiedz
jak drukujesz sobie tę grafikę w np. automacie fotograficznym w Tesco to też operator tej maszyny zarabia na wykorzystaniu tego wizerunku w celach zarobkowych?

@SpalaczBenzyny: Nie. Bo, żeby popełnić to przestępstwo trzeba popełnić je umyślnie.

a drukarnia nie łamie prawa drukując dla mnie taki magnesik czy kartę

@SpalaczBenzyny: Jeśli zrobi to za darmo to nie. Jeśli zrobi to w celach zarobkowych to wykorzysta wizerunek w celach zarobkowych.
  • Odpowiedz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: fajne fikołki :D

czyli twierdzisz, że jak drukarnia wydrukuje za darmo no to nie wykorzystuje nielegalnie wizerunku w celach zarobkowych tylko wykorzystuje nielegalnie wizerunek w celach niezarobkowych :D

więc ten sprzedawca magnesów może drukować wizerunek kogo chce jeżeli będzie dawał ten magnesik za darmo :D no bo przecież nie zarabia na tym :D

trochę się zapętliłeś :D
  • Odpowiedz
zyli twierdzisz, że jak drukarnia wydrukuje za darmo

@SpalaczBenzyny: Jak wydrukuje za darmo to nie ma złamania prawa. Jak wydrukuje za kasę - osiągnie korzyść to złamie prawo. Przepis jest jasny w tym zakresie i twoje januszowe rozumowanie tego nie zmienia, że twoim zdaniem są pewne wyłączenia od zasady. Jakby prawodawca chciał wyłączyć określone aspekty spod penalizacji przepisu to by zawarł je w przepisie.
  • Odpowiedz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: no to Ci mówię kolejny raz, że banki tego nie drukują za darmo tylko za 5 zł,
za darmo to dają kartę ze standardową grafiką, jak chcesz zdjęcie to płacisz 5 czy 10 zł

ja tu widzę, że kolejny raz unikasz odpowiedzi i wymyślasz wyłączanie, że jak za darmo to się "nie liczy"
  • Odpowiedz