Wpis z mikrobloga

#tesla o pan petrolhead wrzucił test tm3p. I ja też zawsze mówię że tesla to najtańsze auto tej klasy, i żadna spalinówka w tej cenie nawet nie podchodzi pod te osiągi :)

#samochody
assninja - #tesla o pan petrolhead wrzucił test tm3p. I ja też zawsze mówię że tesla ...
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 19
@Cztero0404: chętnie zmienie na spalinówkę, polecisz mi jakieś auto?

200k pln, 3.5 do setki, 500+ koni, 4+ miejsc, 4/5 drzwi, spalanie niech będzie do 3l/100km bo tak to kosztowo wychodzi. No, mi mniej bo mam panele ale niech będzie 3.

O jakich warunkach mówisz? Że ładuję latem za darmo i zawsze rano mam gotowy do drogi? Straszne!
  • Odpowiedz
@assninja: No akurat w tej cenie 202 tyś zł brutto, to racja w tej cenie to możemy dostać passata 2.0 tdi z dsg ale gorszym wykończeniu. Wolałbym tesle ale tylko jeśli mieszkałbym w domu jednorodzinnym najlepiej z solarami. Mieszkając w bloku wybrałbym jednak passata.
  • Odpowiedz
@Cztero0404: 1. nie jest niepraktyczna dla wszystkich 2. nie jest gównem.
Ostanio kolega z USA narzekał na Tesle(bo go nie stać) Ogólnie zauwązyłem że ok 4/5 osób które narzekają to osoby które nie mogą sobie pozwolić na zakup Tesli(nie ma tyle używanych) Dla reszty auto sie nie sprawdza lub Tesla nie ma w ofercie(jeszcze) odpowiedniego typu ata dla nich
  • Odpowiedz
@assninja:

O jakich warunkach mówisz? Że ładuję latem za darmo i zawsze rano mam gotowy do drogi? Straszne!

Chociażby o takich, że ładowarki tesli są zazwyczaj ustawione w bardzo dziwnych miejscach takich jak pewien hotel w Warszawie na parkingu gdzie tam w ogóle nie powinno tego być z uwagi na bezpieczeństwo pożarowe. Zaś w zimie moc obliczeniowa tych ładowarek spada zwyczajnie z uwagi na ujemne temperatury, co tam jeszcze było?
  • Odpowiedz
  • 3
@lentilek: tylko z tą ceną też nie do końca, bo 27k dopłaty jest przy karcie dużej rodziny:) bez niej jest mniej, chyba 18.

Natomiast nie trzeba też kupować performanca, bo można kupić SR+ za 180 i jeszcze do tego dopłata i upust, za 150k to można skode fabie kupić chyba xD
  • Odpowiedz
  • 1
tak + słaba jakość spasowania elementów, pękające pedały na przykład i czas ładowania

@Cztero0404: może być, to co, masz jakiś model spalinówki?

Tak, ten hotel i pseudo-SuC 5 pięter pod nim (! XD ! dosłownie) to porażka, ale są inne ładowarki, i w Warszawie już postawili inny SuC koło salonu chyba na 12 miejsc, tylko nie wiem czy już włączony.
  • Odpowiedz
1. nie jest niepraktyczna dla wszystkich 2. nie jest gównem.

Ostanio kolega z USA narzekał na Tesle(bo go nie stać) Ogólnie zauwązyłem że ok 4/5 osób które narzekają to osoby które nie mogą sobie pozwolić na zakup Tesli(nie ma tyle używanych) Dla reszty auto sie nie sprawdza lub Tesla nie ma w ofercie(jeszcze) odpowiedniego typu ata dla nich

@zibizz1: Cóż za głupoty, błagam niech zwolennicy tesli i aut elektrycznych ogólnie
  • Odpowiedz
@assninja: Orientujesz się może czemu są takie promocje? Jakaś nowa generacja ma wejść? Znaczy wiem że w Tesli nie ma generacji za bardzo jak np. w Passatach. Ale nie rozumiem czemu tak schodzą z cenami. No tylko tak jak pisałem auta fajne ale jak ktoś ma swój własny dom i najlepiej z solarami. O ile ładowanie w podróży można przeboleć, to nie wyobrażam sobie w życiu codziennym marnować czas na
  • Odpowiedz
  • 1
@lentilek: tak dużo się mówi o "project highland" który ma być nową wersją trójki i chyba w którejś fabryce w Chinach zatrzymali nawet produkcję obecnych. Dosłownie na dniach czy tygodniach go pewnie pokażą.

Dodatkowo na któryms investor call pokazali taką grafikę
assninja - @lentilek: tak dużo się mówi o "project highland" który ma być nową wersją...

źródło: ykxvjjnbvfompudyp6dw

Pobierz
  • Odpowiedz
Chociażby o takich, że ładowarki tesli są zazwyczaj ustawione w bardzo dziwnych miejscach takich jak pewien hotel w Warszawie na parkingu gdzie tam w ogóle nie powinno tego być z uwagi na bezpieczeństwo pożarowe. Zaś w zimie moc obliczeniowa tych ładowarek spada zwyczajnie z uwagi na ujemne temperatury, co tam jeszcze było? aa zacinające się ładowarki przez które musisz na infolinie dzwonić zeby ci odblokowali

@Cztero0404: Czy hotel spłonął? Chyba
  • Odpowiedz
@lentilek: Tak, będzie facelift, który ma obniżyć koszty produkcji, a do tego "this is the year we kill the ICE", czyli Tesla ma plan sprzedać 2 mln samochodów w tym roku, a żeby znaleźć więcej klientów trzeba obniżyć cenę. Ktoś kiedyś szacował, że każda obniżka o X tys. dolarów sprawia, że może sobie na niego pozwolić 2 razy więcej osób. Tesla będzie teraz testować i szukać tego X.
  • Odpowiedz
tylko z tą ceną też nie do końca, bo 27k dopłaty jest przy karcie dużej rodziny:) bez niej jest mniej, chyba 18.

@assninja: Jeśli kupione na działalność i przebieg 15k rocznie przez 2 lata to też 27k dopłaty.
  • Odpowiedz
@Cztero0404: No to bierz mustanga lub BMW. A ile osób stac na elektryka? A jakie są przeciętne przebiegi w Polsce? Nie wiecej niz 1/4 robi czesto 300km+ dziennie. Inaczej nie dało by sie wykrecic średniej 8tys rocznie. przepraszam że nie wpisujesz sie w standardowego hejtera Tesli. Masz racje że wygląd czy funcjonalnosć może kuleć, ale sprawność i bezpieczeństwo jest na najwyzszym poziomie, niezawodność też nie jest gorsza w 3/Y niż
  • Odpowiedz
@Cztero0404: Cóż za głupoty, głównie sprzed 5+ lat. Czas przejechania 1000km elektrykiem to około 9h30min, od A do B, ze zjeżdżaniem na ładowarki i ładowaniem. I spadł on o godzinę w ostatnich 5latach. Na ładowanie nie staje się dłużej niż 10-15minut, bo to jest bez sensu i starcza na kolejne 1.5-2h jazdy. Gówno baterie się palą, nowsze coraz mniej, o LFP nie mówiąc. Kiedy słyszałeś o pożarze Tesli? Czy głównie
  • Odpowiedz
Że ładuję latem za darmo i zawsze rano mam gotowy do drogi?

200k pln

( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
  • 2
@tellet: no ale z czym się tu kłócisz? Mam dom, mam PV, stać mnie na auto za 250k, które w utrzymaniu kosztuje tyle co nic i oszczędzam ze 30k na paliwie. Nie stać mnie na porównywalny samochód spalinowy, bo by kosztował lekko 800k i utrzymanie z 50k rocznie. A chcę mieć szybkie auto bo jest fajne.

Oczywiście mógłbym kupić za 150k skode fabie albo uzywanego daewoo matiz za 5k, ale
  • Odpowiedz